Definita cuvantului latinism
LATINÍSM, (1) latinisme, s. n. 1. Cuvânt, formă sau construcție sintactică împrumutate (fără necesitate) din limba latină (și neasimilate încă în limba care a făcut împrumutul). 2. Curent apărut în lingvistica și în filologia românească din sec. XIX, care, pentru a demonstra caracterul latin al limbii române, a încercat să elimine din ea cuvintele de alte origini și să modifice astfel forma celor latine, încât să le apropie cât mai mult de forma originară; a contribuit la generalizarea scrierii cu caractere latine și a adus noi argumente în sprijinul originii latine a limbii române. – Din fr. latinisme. Cf. latin.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu latinism
REPUBLICANÍSM s. n. concepție care susține republica ca formă de guvernământ; atitudine, activitate în favoarea republicii. (< fr. républicanisme) Vezi definitia »
PILORÍSM s. n. tendința la spasm a musculaturii pilorului. (< fr. pylorisme) Vezi definitia »
LICHENÍSM s. n. simbioză între alge și ciuperci. (< fr. lichénisme) Vezi definitia »
NEOHEGELIANÍSM s. n. Curent fiiozofic contemporan apărut în Anglia în a doua jumătate a sec. XIX, care dezvoltă studiul filozofiei lui Hegel. Sau: care preia anumite elemente ale filozofiei lui Hegel. [Pr.: ne-o-he-ghe-li-a-] – Din fr. néo-hégélianisme. Vezi definitia »
ZIARÍSM s. n. Ziaristică. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z