Definita cuvantului cărturar
cărturár (cărturári), s. m. – Învățat, persoană cultă, erudit. De la carte, prin intermediul unei der. neclare. Tocmai datorită acestei dificultăți, se explică de obicei cu der. de la ngr. ϰαρτουλάριος „secretar, condeier” (Densusianu, Rom., XXXIII, 276; DAR). Totuși, semantismul este dificil și, pe de altă parte cărturăreasă se poate explica numai plecînd de la cărți „cărți de joc”. Trebuie plecat probabil de la imaginea unui pl. *cărturi (la fel cu cărnuri) care, chiar fără să se fi folosit, a permis der. cu ajutorul suf. -ar. Derivările pe baza pl. sînt frecvente, cf. gîndgînduri,îngîndurat, timptimpuritimpuriu etc. V. și înfășura, înhăinura.Der. cărturăreasă, s. f. (femeie care ghicește în cărți); cărturăresc, adj. (cult); cărturărie, s. f. (înțelepciune).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu cărturar
RADÁR s.n. Dispozitiv de detectare și de localizare a unor obstacole, obiective etc., bazat pe principiul reflectării undelor radioelectrice scurte și ultrascurte de către anumite obstacole. [< engl. radar < ra(dio) d(etecting) a(nd) r(anging) – detectare și reperare prin radio]. Vezi definitia »
TEJGHETÁR, tejghetari, s. m. Persoană care stă la tejghea ca vânzător sau casier. – Din tc. tezgâhtār. Vezi definitia »
PERIOCULÁR, -Ă adj. în jurul ochiului. (< fr. périoculaire) Vezi definitia »
cătunar= in Evul Mediu, termen ce denumeste conducatorul unei fratii(unitate administrativ-teritoriala specifica) in societatea vlahica de la nordul si sudul Dunarii Vezi definitia »
GLANDULÁR, -Ă, glandulari, -e, adj. Care aparține glandelor, privitor la glande, care are aspectul sau constituția unei glande; glandulos. – Din fr. glandulaire. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z