Definita cuvantului sondă
SÓNDĂ s.f. 1. Puț destinat extragerii unei substanțe minerale fluide (țiței, gaze naturale etc.) sau extragerii de probe de rocă. 2. Aparat folosit pentru determinarea adâncimii mărilor sau a apelor curgătoare. 3. Aparat pentru luarea de probe dintr-un material compact sau granular. 4. Instrument tubular folosit pentru explorarea unor cavități naturale din organism sau pentru drenarea unor plăgi. 5. Sondă spațială = rachetă spațială lansată pe direcție verticală cu scopul de a explora straturile superioare ale atmosferei terestre; balon-sondă = balon prevăzut cu aparate de observație, care se lansează în atmosferă pentru înregistrarea anumitor date meteorologice. 6. Pahar de bere lunguieț și subțire, mai îngust în partea de jos. [< fr. sonde, it. sonda].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu sondă
ȘEVRÉTĂ s.f. (Franțuzism) 1. Căpriță; capră mică; pui de capră. 2. Piele pentru fețe de încălțăminte, fabricată din piei de ovine imitând șevroul. [< fr. chevrette]. Vezi definitia »
PROTEINOGRÁMĂ s. f. examen de laborator care determină prezența, cantitatea de proteine din sânge; buletin care conține rezultatul. (< fr. protéinogramme) Vezi definitia »
băutură tare și puturoasă, țuică sau rachiu de calitate proastă, tărie Vezi definitia »
TELEMĂSÚRĂ s.f. (Tehn.) Transmitere la distanță a rezultatelor unei măsurători efectuate. [După fr. télémesure]. Vezi definitia »
SACOLÉVĂ s. f. navă de cabotaj în Levant, curbată și ridicată în partea dinapoi. (< fr. sacolève) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z