Definita cuvantului colărez
colăréz (colărézi), s. m. – Bucățele de cocă sau găluști de orez care se fierb în lapte. Origine incertă. Posibil de la un fr. colle au riz; cf. totuși ngr. ϰολλαρίζω „a scrobi”. Este puțin probabilă der. propusă de Laurian, acceptată de Scriban și menționată de DAR, de la un gr. ϰολλυρίς „pîinișoară”; sau cea din lat. collyrida, care reprezintă același cuvînt gr. (Candrea).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu colărez
surinaméz (referitor la Surinam) adj. m., s. m., pl. surinamézi; adj. f., s. f. surinaméză, pl. surinaméze Vezi definitia »
ARDENÉZ (‹ fr.) s. m. (ZOOT.) Rasă de cai de tracțiune, cu corpul masiv (talia 150-160 cm și greutatea 550-750 kg) și putere de tracțiune de 3-5 ori mai mare decît greutatea corpului. Vezi definitia »
chinéz (chinéji), s. m.1. (Înv.) Domn, șef al unei comunități de oameni liberi. Existența sa este atestată cu începere din sec. XIII, în Trans. și Munt. Erau căpetenii de grupări populare ce cuprindeau un județ sau o vale, cu funcții pe viață, administrative și judecătorești. În Munt., pare a fi termen oficial, care îl traduce pe cel popular județ.2. (Banat) Primar, judecător comunal. – Var. cneaz, cnez. Sl. kŭnedzŭ din got. *kunnigs, germ. König (DAR). A intrat în rom. prin intermediul sb. knez sau al mag. kenéz (DAR presupune că pătrunderea sa a avut loc de la nord la sud), cf. rus. rut. knjazĭ „principe.” V. și Miklosich, Slaw. Elem., 27; Cihac, II, 64. Var. cneaz, folosită în trecut ca termen oficial în documentele slave, a început să se folosească începînd de la sfîrșitul sec. XVII, cu sensul propriu din rus.Der. chineji, vb. (Banat, a face uneori pe primarul); chinezat, s. n. (principat); cnezat, s. n. (principat); cnezie, s. f. (înv., principat). Vezi definitia »
ISLANDÉZ, -Ă, islandezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Islandei sau care este originară din Islanda. 2. Adj. Care aparține Islandei sau populației ei, privitor la Islanda sau la populația ei. ♦ (Substantivat, f.) Limba islandeză. – Din fr. islandais. Vezi definitia »
UGANDÉZ, -Ă, ugandezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană născută și crescută în Uganda. 2. Adj., s. m. și f. (Locuitor) din Uganda. – Din fr. ougandais. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z