Definita cuvantului caboșon
CABOȘÓN s. n. 1. piesă (semi)prețioasă fără fațete, montată ca podoabă în metal (filigranat). 2. (arhit.) ornament mic de piatră încrustat într-o fațadă. (< fr. cabochon)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu caboșon
Pantalon are conform definitiilor dvs. origine franceza. Poate noi l-am importat din Franta insa eu stiu ca este venetian la origine. Pantalonul a fost inventat de venetieni si oriunde mergeau in lume si deschideau un magazin de pantaloni isi afisau simbolul Venetiei, leul. Astfel de la „pianta” plus „leone” adica „locul cu leu” se naste „pantaloni”. Revine apoi si ca un personaj al Commedia dellárte, Pantalone, caracter tipic venetian – negustor, amorez, luxos – imbracat intr-un fel de costum intreg rosu mulat pe corp, ce recita poezii in piete. Deci si el un „pantalonar”. Se poate sa gresesc, nu sunt de specialitate, sunt doar fascinat de etimologie. Vezi definitia »
hai sifon, că berea-i scumpă! expr. (pop., eufem.) v. hai sictir. Vezi definitia »
SALÓN s. n. 1. cameră frumos mobilată în care se primesc musafiri. 2. sală publică în care se organizează baluri, reuniuni etc. ◊ sală în care se organizează expoziții de pictură, de sculptură etc.; (p. ext.) expoziția însăși. 3. cenaclu literar, artistic, filozofic etc. 4. sală în care se desfășoară unele activități profesionale destinate publicului. 5. cameră mare cu paturi pentru bolnavi într-un spital. (< fr. salon) Vezi definitia »
SIFÓN, sifoane, s. n. 1. Tub în formă de U răsturnat folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului. 2. Dispozitiv în formă de S, de U sau de P montat la punctul de legare dintre un obiect de instalație sanitară și o conductă de canalizare, cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de apă, trecerea gazelor din canal în instalație. 3. Butelie etanșă de sticlă, de material plastic etc., cu pereții groși, folosită pentru păstrarea și debitarea sub presiune a apei acidulate cu bioxid de carbon; p. ext. apă gazoasă obținută prin saturarea cu bioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile. 4. Aparat pentru spălarea și dezinfectarea anumitor cavități ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomoție sau de circulație în formă de pâlnie la unele animale acvatice inferioare. – Din fr. siphon, lat. sipho, -onis, germ. Siphon. Vezi definitia »
BONTÓN s. n. (Franțuzism) Totalitatea regulilor de purtare adoptate de așa-numita societate aleasă. – Fr. bon ton. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z