Definita cuvantului glicoproteidă
GLICOPROTEÍDĂ s. f. proteidă complexă conținând în moleculă un grup glucidic, în cartilage, în unii hormoni și în albușul de ou. (< fr. glycoprotéide)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu glicoproteidă
GÁRDĂ, gărzi, s. f. 1. Pază, supraveghere efectuată într-o unitate militară, într-o instituție civilă etc.; (concr.) persoană sau grup de persoane care asigură această pază. ◊ Gardă de onoare = a) subunitate militară care prezintă onorurile unei persoane oficiale; b) pază simbolică instituită în semn de respect la ocazii solemne; grup de persoane care fac această pază. Gardă personală = grup de persoane însărcinat cu paza vieții unui demnitar. (în trecut) Gardă civică (sau națională) = unitate compusă din voluntari, care asigura paza și liniștea într-un oraș. ◊ Loc. adj. De gardă = a) care este însărcinat cu paza, cu supravegherea, cu îngrijirea. Soldat, medic de gardă; b) care este de serviciu, deschis în afara orelor de funcționare obișnuite. Farmacie de gardă. ♦ Poziție a brațelor și a corpului luată de un boxer, de un luptător etc. pentru a para loviturile adversarului sau pentru a ataca. ◊ Expr. A se pune în gardă = a) (la scrimă) a lua poziția de apărare sau de atac; b) a-și lua toate măsurile de precauție spre a nu fi surprins de un lucru neplăcut. (La jocul de șah) Gardă sau (rar) gardă la regină = avertisment dat partenerului că regina este amenințată. Garda veche (sau vechea gardă) = cei care au participat în trecut la o acțiune socială, politică etc. 2. Apărătoare metalică montată între mânerul și lama unei săbii, unei spade etc. ◊ Garda trăgaciului = piesă de protecție a trăgaciului la armele de foc. – Din fr. garde. Vezi definitia »
VERMINÓZĂ s.f. Boală la copii, cauzată de intoxicația organismului cu produsele de dezagregare a paraziților intestinali; helmintiază. [Cf. fr. vermineuse < lat. vermis – vierme]. Vezi definitia »
BACTERIOSTÁZĂ s. f. împiedicare a înmulțirii bacteriilor. (< fr. bactériostase) Vezi definitia »
NEOFALÍNĂ s.f. Produs rezultat din distilarea petrolului, cu calități asemănătoare celor ale benzinei; se întrebuințează la spălarea și curățirea materialelor textile etc. [< fr. néophaline]. Vezi definitia »
OTREÁPĂ, otrepe, s. f. 1. Cârpă (de șters), zdreanță. 2. Fig. Om de nimic, fără caracter, lipsit de voință; secătură, lepădătură. – Din sl. otrepĩ. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z