Definita cuvantului mineral
MINERÁL, -Ă, minerali, -e, s. n., adj. 1. S. n. Corp solid, cu o anumită compoziție chimică, care se găsește în natură în stare cristalină sau amorfă, în componența rocilor și a minereurilor. 2. Adj. Care conține minerale (1), care ține de minerale, privitor la minerale, de natura mineralelor. ◊ Apă minerală sau ape (ori izvoare) minerale = apă care conține în soluție săruri, gaze sau substanțe radioactive și care îi conferă proprietăți terapeutice; p. ext. loc, stațiune etc. unde se găsesc asemenea ape; tratament făcut cu astfel de ape. Ulei mineral = ulei obținut prin distilarea țițeiului. – Din fr. minéral, lat. mineralis.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu mineral
EXTRACONSTITUȚIONÁL, -Ă adj. În afara prevederilor constituției. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. extraconstitutionnel]. Vezi definitia »
ILEOCECÁL, -Ă adj. referitor la ileon și la cec2. (< fr. iléo-caecal) Vezi definitia »
SINUSOIDÁL, -Ă adj. referitor la sinusoidă; în formă de sinusoidă. (< fr. sinusoïdal) Vezi definitia »
INFERNÁL, -Ă adj. De (din) infern; diabolic, drăcesc. ◊ Mașină infernală = bombă cu explozie întârziată, folosită de teroriști pentru atentate. ♦ Groaznic, teribil, înspăimântător. [Cf. lat. infernalis, fr. infernal]. Vezi definitia »
FENOCRISTÁL (‹ engl. phenocryst) s. n. Termen utilizat pentru a desemna cristalele de dimensiuni mari, de obicei evidente cu ochiul liber, care se găsesc prinse într-o masă fundamentală, microcristalină, criptocristalină sau hialină. F. – cuarțul, plagioclazii, amfibolii, piroxenii etc. – corespund unei prime generații de cristale separate din magme și reflectă un stadiu de răcire lentă a acesteia, în care s-a format un număr redus de germeni și care au atins o dezvoltare largă. F. sunt caracteristice pentru rocile cu structură inechigranulară, porfirică. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z