Definita cuvantului boleșniță
BOLÉȘNIȚĂ, boleșnițe, s. f. (Pop.) Boală molipsitoare (nu prea gravă). ♦ Epidemie, epizootie, molimă, boleaznă, boliște. – Din bg. boleštnica.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu boleșniță
sovietică, sovietice s. f. (deț.) lovitură pe la spate. Vezi definitia »
FONTÚRĂ s.f. Bară de oțel care susține și conduce acele la mașinile de tricotat. [< fr. fonture]. Vezi definitia »
scărúță, scărúțe, s.f. (reg.) 1. scară mică; scăriță. 2. scară la șaua calului. 3. colăcel pentru pomeni de forma unei scărițe. 4. cobilă (de transportat plugul). 5. coreie (la sanie). 6. grătar (de fript carne). Vezi definitia »
SALSÓLĂ s. f. plantă erbacee cu frunze spinoase și flori verzui, alburii sau roșietice; săricică. (< fr., lat. salsola) Vezi definitia »
REZISTÉNȚĂ, rezistențe, s. f. I. Faptul de a rezista; împotrivire, opoziție, apărare împotriva unui atac. ♦ Respingerea atacurilor repetate ale inamicului și menținerea pozițiilor proprii. ♦ Mișcare populară antifascistă de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al doilea război mondial în țările ocupate de fasciști. II. 1. Calitatea de a fi rezistent. 2. Putere de a înfrunta boala, oboseala, foamea, lipsurile etc.; calitate a unui organism de a nu contracta o boală contagioasă. 3. Proprietate a unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. ◊ Rezistența materialelor = ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul comportării corpurilor deformabile, când se exercită asupra lor forțe din afară, și cu studiul dimensiunilor pe care acestea trebuie să le aibă ca să nu-și modifice forma. ♦ Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. 4. Forță pe care un conductor electric o opune trecerii curentului și care depinde de materialul din care este făcut conductorul, de grosimea și de lungimea lui. 5. (Tehn.) Rezistor. – Din fr. résistance, it. resistenza. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z