Definita cuvantului șovinism
ȘOVINÍSM s. n. atitudine politică retrogradă în afirmarea dușmănoasă a superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea rasismului și a exclusivismului național. (< fr. chauvinisme)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu șovinism
INTERNAȚIONALÍSM s.n. Solidaritate, cooperare între națiuni, popoare, țări egale în drepturi, pe baza unor interese și vederi comune, în scopul sprijinului reciproc al dezvoltării relațiilor politice și economice, al progresului și păcii. ◊ (În ideologia marxistă) Internaționalism proletar = principiu fundamental care exprimă unitatea și solidaritatea de clasă, internațională a oamenilor muncii din toate țările în lupta împotriva exploatării și asupririi. [Pron. -ți-o-. / Cf. fr. internationalisme]. Vezi definitia »
ARTRITÍSM s. n. predispoziție constituțională la unele boli articulare și de nutriție; boala însăși. (< fr. arthritisme) Vezi definitia »
COLONIALÍSM s.n. Politică de exploatare economică, națională etc. pe care o duce un stat colonialist pentru a-și extinde sau exploata mai mult coloniile sale; (p. ext.) politică de subjugare dusă de un stat într-o țară supusă influenței lui economice. [Cf. fr. colonialisme, rus. kolonializm]. Vezi definitia »
MEDIEVÍSM s.n. (Franțuzism) Preocupare pentru evul mediu. [Pron. -di-e-. / < fr. médiévisme]. Vezi definitia »
BIROCRATÍSM s.n. 1. Tendință de rezolvare strict administrativă a problemelor publice, de rupere a lor de realitate; preocupare excesivă de latura formală a problemelor și lipsa de interes pentru fondul lor. 2. Sistem de conducere care utilizează un aparat birocratic (administrativ, polițienesc, militar) foarte numeros, în scopul impunerii prin forță a dominației minorității asupra majorității. ♦ (În munca politică) înlocuire a muncii politice cu munca administrativă. [ Var. biurocratism s.n. / cf. rus. biurokratizm, fr. bureaucratisme]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z