Definita cuvantului împîndura
împîndurá (-r, át), vb. – A împrăștia, a răspîndi a întinde. – Var. impîndăra, împăndra. Origine incertă. După Laurian, din lat. *impendulo, de la impendĕre „a folosi”. Pentru Tiktin (și Scriban), în legătură cu răspîndi, dar der. este neclară. DAR crede că este vorba de o var. de la împăna, pe baza unui lat. *„impinnulāre”, ca disimulare nnnd; și Densusianu, GS, V, 173, propune un lat. *impandulāre, de la pandĕre „a extinde”. Nici una din aceste explicații nu pare convingătoare. Cuvîntul este rar, în Munt.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu împîndura
DEFENESTRÁ vb. tr. a arunca pe cineva pe fereastră. (< fr. défenestrer) Vezi definitia »
subrá (rar) s. n., pl. subráuri (su-bra-uri) Vezi definitia »
DELABRÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A deteriora, a ruina, a strica. [< fr. délabrer]. Vezi definitia »
ACCRA, cap. Ghanei, port la G. Guineea; 1,25 mil. loc. (1984, cu suburbiile). Aeroport internațional. Pr. centru politic și economic al țării. Ind. alim. (uleiuri vegetale), textilă, mat. de constr., prelucr. lemnului și bauxitei. Aparate de radio și televiziune. Universitate (1961). Așezare menționată din sec. 16; după cucerirea engleză (sec. 19), centru ad-tiv al coloniei și protectoratului Coasta de Aur și al statulului Independent Ghana (din 1957). Prima conferință a statelor independente din Africa (1958). Vezi definitia »
DECLARÁ, declár, vb. I. 1. Tranz. A anunța ceva prin grai sau în scris; a spune, a afirma deschis, a face cunoscut. ♦ A face o comunicare cu caracter oficial în fața unei autorități, ♦ A da pe față, a mărturisi cuiva un sentiment intim. 2. Tranz. A considera, a califica drept...; spec. a pronunța asupra cuiva o sentință judecătorească. A declara pe cineva repetent.Refl. A mărturisi despre sine că..., a se recunoaște ca... Mă declar învins. 3. Tranz. (În expr.) A declara război = (despre state) a anunța în mod oficial începerea stării de război; fig. a lua o atitudine ostilă, combativă față de cineva sau de ceva. A declara grevă = a anunța în mod oficial începerea unei greve. (Jur.) A declara apel = a face apel. 4. Refl. (Despre procese, fenomene) A lua naștere, a apărea, a se ivi, a începe. 5. Refl. A lua atitudine, a se pronunța pentru sau contra cuiva sau a ceva. – Din fr. déclarer, lat. declarare. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z