Definita cuvantului îngena
îngená (îngén, îngenát), vb. – A slăbi, a domoli, a reduce viteza. Origine necunoscută. După Bogrea, Dacor., III, 723, din lat. *ingenuāre „a îngenunchia”, explicație incertă din punct de vedere semantic și fonetic (cf. DAR). Cuvînt rar, în Olt. și Munt.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu îngena
metalonina este hormonul raspunsator de necesarul de somn Vezi definitia »
ADUNÁ, adún, vb. I. I. 1. Tranz. A strânge la un loc ceea ce se află răspândit, împrăștiat, risipit; a ridica de pe jos. 2. Tranz. A aduce din toate părțile; a strânge, a concentra. 3. Tranz. și refl. A (se) îngrămădi, a (se) ghemui. În ochii mei lacrimi s-adună (COȘBUC). 4. Tranz. A culege (alegând de ici și de colo). Merg s-adune Mure fetele (COȘBUC). 5. Tranz. A pune deoparte bani sau alte bunuri materiale; a agonisi. II. Tranz. A totaliza mai multe numere într-unul singur. III. Tranz. și refl. A (se) apropia unii de alții; a (se) strânge formând un singur grup. ◊ Expr. (Tranz.) Parcă a tunat și i-a adunat, se zice despre oameni foarte deosebiți unii de alții strânși la un loc. ♦ Refl. A se întâlni, a veni deseori în contact cu alții. – Lat. adunare. Vezi definitia »
Buna ziua. Numele meu este Andreea Strachina, sunt editor la un ziar national si am impreuna cu Valentin Panduru o asocitie culturala Alternativ. Alternativ.ro este o plarforma online de cultura urbana, iar de curand am semnat un parteniat cu Cannes Lion Romania, o scoala de media, la editia 6 a anului acesta. In urma discutiilor pe care le-am cu cei de la Cannes Lions, project managerul a fost foarte incantat de ideea pe care le-am propus-o, incat mi-a oferit un loc la bursa la aceasta scoala..care ar fi cea mai mare realizare din viata mea. In acest sens, am de terminat totusi un brief, pe care l-ar mai primi si oricine altcineva. Un brief care ma intreaba un singurul lucru: cat de mult ti-ai dori de fapt sa intri in scoala asta? Iar eu m-am gandit ca cel mai vizibil mod e sa imi introduc singura in vocabularul, sa cuplez cel putin, cuvantul ìnnebunesti`, verbul acesta, ca fiind unica stare de bine suprem care o am cand ma gandesc la Cannes Lions. In acest sens, va cer aprobarea de a ma ajuta sa castig totusi pe merite personale acest loc la bursa. In speranta ca ma puteti ajuta cu acest lucru, Cu stima, Andreea Strachina www.alternativ.ro 0729 729 605 Vezi definitia »
streuná, pers. 3 sg. streuneáză, vb. I (reg.; despre cai) a fornăi. Vezi definitia »
DEZRĂDĂCINÁ, dezrădăcinez, vb. I. Tranz. 1. A scoate o plantă din pământ cu rădăcină cu tot. 2. Fig. A face să dispară cu desăvârșire o idee, o deprindere (rea); a stârpi. – Dez- + rădăcină. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z