Definita cuvantului curmezișul
CURMEZÍȘUL s. n. art. v. CURMÉZIȘ. De-a latul, transversal; pieziș. ◊ În lungiș și (în) curmeziș sau și (în) cruciș și (în) curmeziș = în lung și (în) lat, peste tot, pretutindeni. ◊ Loc. prep. În (sau de-a) curmezișul = în lat, în diagonală. ◊ Expr. A se pune în cruciș și în curmeziș (sau în curmeziș, de-a curmezișul) = a încerca prin orice mijloace să zădărnicească ceva, a împiedica pe cineva în acțiunile sale; a se opune. [Formă gramaticală; (substantivat) curmezișul] – [DEX '96]

Sursa: Neoficial
Cuvinte ce rimeaza cu curmezișul
faptul de a evoca ; amintire ,aducere-reaminte,evocatie Vezi definitia »
AMFILOHIE HOTINIUL (c. 1735- c. 1800, n. sat Zagavia, jud. Iași), cărturar român. Episcop de Hotin. A militat pentru înlocuirea în învățămînt a limbii grecești cu cea română. A tradus și a prelucrat în românește primele manuale de matematică și geografie („Elemente aritmetice”, „De obște gheografia”). Vezi definitia »
a-i surâde norocul expr. a fi norocos. Vezi definitia »
invatatul nu e un punct forte Vezi definitia »
Termenul „nosocomial” vine din cuvintele grecești: „nosus” care înseamnă „boală” si „komeion” care înseamnă „a îngriji”. Prin urmare, termenul „nosocomial” se aplică tuturor bolilor contractate de un pacient pe timpul unui tratament medical. Totuși, termenul „nosocomial” și-a redus în timp aria de acoperire, astfel încât astăzi se referă doar la spitale și este sinonim cu bolile contractete în spital. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z