Definita cuvantului pretutindeni
pretutíndeni adv. – Peste tot. – Var. pretutindene(a), tutindeni, tutindere(a), (pre)tutindine(a). Origine îndoielnică. Pare cuvînt comp. din pre tot, cu un element obscur, cf. aiurea. După Miklosich, Sitzungsber. Akad. Wien, C, 235, acest element ar fi lat. inde, cf. REW 328. Din lat. per totum inde, după Pușcariu 1378; per tot inde, după Candrea; per tot unde, cu -re după Candrea-Dens., 856.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu pretutindeni
piloní, pilonésc, vb. IV (reg.) a omorî (în bătaie). Vezi definitia »
RUMENÍ, rumenesc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A deveni sau a face să devină rumen2; a (se) colora în roșu. 2. Refl. (Pop.) A se farda, a se machia, a se sulimeni. – Din rumen2. Vezi definitia »
ZVÂCNÍ, zvâcnesc, vb. IV. Intranz. 1. ♦ (Despre ființe) A mișca repede o parte a corpului. A zvâcni din picioare. 3. A face mișcări bruște pentru a-și elibera corpul dintr-o strânsoare; a se zbate. Vezi definitia »
PRECUMPĂNÍ, precumpănesc, vb. IV. 1. Intranz. A avea mai multă greutate, influență, importanță decât altcineva sau altceva; a constitui elementul hotărâtor, a predomina; p. ext. a birui, a triumfa. 2. Tranz. A ține în cumpănă, a echilibra; a compensa, a contrabalansa, a cumpăni. – Pre2 + cumpăni. Vezi definitia »
LEMURIÉNI s. m. pl. subordin de mamifere primate inferioare foarte apropiate de maimuțe; prosimieni. (< fr. lémuriens) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z