Definita cuvantului sfert
sfert (-turi), s. n.1. A patra parte, pătrime. – 2. Dare stabilită în 1739 și plătibilă în 4 sferturi; în realitate a fost mărită la 5 în 1741 și la 6 în 1774. – Var. Mold. șfert. Sl. četvrŭtŭ (CIhac, II, 387), cf. ciosvîrtă.Der. sfîrteca (var. sferteca, sfîrtica, sfărtica), vb. (a sfîșia, a rupe în bucăți), pentru a cărui comp. cf. sp. descuartizar (după Candrea, din lat. *exfractĭcāre).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu sfert
MAILLECHÓRT s.n. Aliaj de zinc, aramă și nichel, care imită argintul, folosit mai ales la fabricarea tacâmurilor. [Pron. maișór. / < fr. maillechort, cf. Maillot și Chorier, numele inventatorilor]. Vezi definitia »
KARACÚRT s.m. (Zool.) Păianjen mic din Asia Centrală, a cărui mușcătură este mortală. [Et. incertă]. Vezi definitia »
PORT2 s. n. 1. loc amenajat la malul unei ape, care permite staționarea navelor și asigură traficul de mărfuri și de pasageri, executarea reparațiilor etc. 2. oraș situat lângă un port2 (1). (< fr. port, lat. portus) Vezi definitia »
BLOC-START, bloc-starturi, s. n. (Sport) Dispozitiv care servește alergătorilor pentru luarea startului în cursele de viteză. – Din engl. starting-block. Vezi definitia »
FLOW-CHART FLĂU-CEAT/ s. n. diagramă de programare la calculatoarele electronice. (< engl. flow-chart) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z