Definita cuvantului arheologie
ARHEOLOGÍE (‹ fr. {i}; {s} gr. arkhaios „vechi” + logos „studiu”) s. f. Ramură specializată a științei istorice, avînd ca obiect colectarea, ordonarea și interpretarea vestigiilor materiale din trecutul istoric al omenirii. A. este principalul izvor pentru cunoașterea istoriei (preistoriei) și a civilizațiilor antice în lipsa știrilor scrire. Metodele de cercetare ale a. sînt: practice (de descoperire pe teren) și teoretice (de ordonare și interpretare a materialului descoperit). A. ca știință s-a constituit în sec. 17, cînd s-a trecut la o cercetare sistematică și la interpretarea vestigiilor antice ca mărturii sau argumente în sprijinul datelor oferite de izvoarele scrise. În sec. 18 are loc explorarea sistematică a unor vechi centre antice, creîndu-se primele șantiere și școli arheologice naționale. Primele săpături arheologice sistematice de pe terit. României s-au făcut în sec. 19, creatorul școlii naționale de arheologie fiind. V. Pârvan.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu arheologie
FOSFATURÍE s.f. (Med.) Exces de fosfați de calciu în urină. [Gen. -iei. / < fr. phosphaturie]. Vezi definitia »
NEÓTIE s.f. Specie de orhidee saprofită din pădurile de fagi. [< fr. néottie]. Vezi definitia »
OSMOMETRÍE, osmometrii, s. f. Parte a fizicii care studiază determinarea presiunilor osmotice. – Din fr. osmométrie. Vezi definitia »
METALOGENÍE s.f. Studiul formării și răspândirii zăcămintelor minerale în scoarța Pământului. [Gen. -iei. / < fr. métallogénie]. Vezi definitia »
DIZERTÁȚIE s. f. v. disertație. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z