Definita cuvantului atena
ATENA (ATHINAI), cap. Greciei, situată în partea central-estică (Pen. Atica). Formează, împreună cu Pireu și cu o serie de localit. satelite, „Marea Atenă”; 3,47 mil. loc. (1990). Nod de comunicații. Aeroport internațional (Ellinikón). Pr. centru economic, politic, comercial și cultural al țării. Orașul concentrează 2/3 din ind. Greciei (textile, conf., piel., ciment, produse farmaceutice, metalurgie), iar în Pireu siderurgie, rafinării de petrol, șantiere navale. Important centru financiar și comercial. Academie de Științe (1926). Universitate (1837). Institut politehnic (1836). Institute de arheologie. Muzee. Centru turistic. Aici se află Acropole, fortăreață a orașului, reconstruită în sec. 5 î. Hr., cu celebre monumente din epoca clasică: Partenonul, Erehteionul, Propileele, Templul zeiței Nike Apteros. Alte monumente: Teatrul lui Dyonysos (sec. 6-4 î. Hr.), Templul lui Hefaistos (sec. 5 î. Hr.), Porticul lui Attales II Hefaistos (sec. 2 î. Hr.), bazilicile bizantine Hagios Nikomedos și Hagioi Theodoroi (sec. 11). Așezare din milen. 3 î. Hr.; capitală din sec. 8 î. Hr. a Aticii. A. a fost cea mai strălucită cetate din Grecia antică, a cărei putere politică și înflorire culturală ajung la apogeu în sec. 5 î. Hr., după respingerea invaziei persane și după înființarea Ligii Maritime de la Delos, prin care A. și-a asigurat hegemonia în lumea greacă. Înfrîngerea suferită în Războiul peloponesiac (431-404 î. Hr.) a marcat începutul declinului, A. rămînînd încă sec. de-a rîndul metropola spirituală a Greciei. Sub dominație macedoneană (după 338 î. Hr.), romană (din 146 î. Hr.), bizantină, cucerită de cruciați (1204), de turci (1456 sau 1458). A. a devenit din 1834 capitala Greciei moderne. Aici, în 1896, s-au desfășurat primele jocuri olimpice moderne. La 9 febr. 1934 aici s-a semnat pactul Înțelegerii Balcanice între România, Iugoslavia, Grecia și Turcia cu scopul principal al menținerii statu-quo-ului teritorial.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu atena
ÎMPĂNÁ, împănez, vb. I. Tranz. 1. A introduce în crestăturile făcute într-o bucată de carne sau în unele legume bucățele de usturoi, de slănină etc. ♦ Fig. A umple, a înțesa, a împânzi un loc. 2. (Tehn.) A reduce jocul dintre două sau mai multe obiecte, piese etc., introducând între ele pene de lemn sau de metal. – Lat. *impinnare sau în + pană. Vezi definitia »
ÎNZORZONÁ, înzorzonez, vb. I. Refl. și tranz. A (se) împodobi peste măsură și fără gust, a(-și) pune zorzoane; a (se) împopoțona. – În + zorzoane. Vezi definitia »
a cârmi una expr. a lovi cu palma. Vezi definitia »
Buna ziua. Numele meu este Andreea Strachina, sunt editor la un ziar national si am impreuna cu Valentin Panduru o asocitie culturala Alternativ. Alternativ.ro este o plarforma online de cultura urbana, iar de curand am semnat un parteniat cu Cannes Lion Romania, o scoala de media, la editia 6 a anului acesta. In urma discutiilor pe care le-am cu cei de la Cannes Lions, project managerul a fost foarte incantat de ideea pe care le-am propus-o, incat mi-a oferit un loc la bursa la aceasta scoala..care ar fi cea mai mare realizare din viata mea. In acest sens, am de terminat totusi un brief, pe care l-ar mai primi si oricine altcineva. Un brief care ma intreaba un singurul lucru: cat de mult ti-ai dori de fapt sa intri in scoala asta? Iar eu m-am gandit ca cel mai vizibil mod e sa imi introduc singura in vocabularul, sa cuplez cel putin, cuvantul ìnnebunesti`, verbul acesta, ca fiind unica stare de bine suprem care o am cand ma gandesc la Cannes Lions. In acest sens, va cer aprobarea de a ma ajuta sa castig totusi pe merite personale acest loc la bursa. In speranta ca ma puteti ajuta cu acest lucru, Cu stima, Andreea Strachina www.alternativ.ro 0729 729 605 Vezi definitia »
PREVIZIONÁ vb. tr. a prevedea. (< previzi/une/ + -ona) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z