Definita cuvantului sărbătoare
SĂRBĂTOÁRE, sărbători, s. f. 1. Zi în care se comemorează sau se sărbătorește un eveniment important, organizându-se adesea diferite serbări, solemnități, demonstrații etc. și în care de obicei se întrerupe activitatea obișnuită; p. ext. zi oficială de odihnă. ◊ Sărbătoarea muncii = 1 Mai, ziua solidarității internaționale a celor ce muncesc. Sărbătoare națională = zi (de odihnă) în care se cinstește un eveniment important din istoria patriei. Sărbătoare legală = zi (stabilită în mod oficial) în care întreprinderile și instituțiile nu lucrează. ◊ Loc. adj. și adv. De sărbătoare sau de sărbători = festiv, sărbătoresc, strălucitor. ◊ Loc. adv. În (sau de) sărbători = cu ocazia sărbătorilor, în timpul sărbătorilor (religioase); p. restr. în timpul Paștilor sau al Crăciunului. ♦ (Art., adverbial) În zilele de sărbătoare (1). Sărbătoarea nu se lucrează. 2. Sărbătorire, serbare; festivitate, petrecere. – Serba + suf. -ătoare.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu sărbătoare
NEACCEPTÁRE, neacceptări, s. f. Refuz de a accepta; respingere, inacceptare. [Pr.: ne-ac-] – Ne- + acceptare. Vezi definitia »
PROTESTĂLUÍRE s. f. v. protestălui. [Sinonime] Vezi definitia »
AMPLOÁRE s. f. Însușirea de a fi amplu. – Din fr. ampleur. Vezi definitia »
ÎNTORLOCÁRE s. f. v. întrolocare. Vezi definitia »
SUBEXPÚNERE s. f. Expunere la lumină a materialelor fotosensibile un timp mai scurt decât cel necesar pentru obținerea unei imagini clare. – Sub1- + expunere. Cf. fr. sous-exposer. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z