Definita cuvantului mutățicurul
mută-ți curul! / fundul! / hoitul! expr. (vulg.) dă-te mai încolo!, pleacă de aici!

Sursa: Argou
Cuvinte ce rimeaza cu mutățicurul
Termenul de ucronie este mai putin familiar cititorului român. El defineste un gen literar aparte, încadrabil în literatura sci-fi datorita puternicelor sale valente speculativ-fictionale. De fapt, nici nu ar avea cum sa fie altfel, atâta timp cât ucronia este o „istorie paralela”, un exercitiu al imaginatiei situat, cum însasi orginea greaca a termenului o arata (oucronos), „în afara timpului”, sau mai corect spus „în afara timpului real”. Americanii numesc mult mai sugestiv lucrarile încadrabile în acest gen, apelând la expresia „what- if novels” – Ce s-ar fi întâmplat daca... Daca, de exemplu, Burebista s-ar fi confruntat cu Cezar, daca Napoleon ar fi câstigat la Waterloo, daca bomba atomica ar fi fost inventata de germani înaintea americanilor, daca Alexandru Macedon nu ar fi murit de friguri, daca... Desigur, exercitiile imaginative enumerate mai sus pot constitui tot atâtea subiecte captivante pe care autorii SF le pot aborda cu succes. Conditia obligatorie este ca efectul de real sa fie construit cu maxima acuratete deoarece, în ucronie, speculatia fictionala detine un teritoriu foarte vast: istorie, social si politic, ce trebuie exploatat în ansamblul sau. ... Fiindca preluarea termenului si adoptarea sa a fost facuta destul de târziu în România, ucronia este un termen-concept care necesita câteva clarificari poate mai mult de forma, decât de fond. O prima observatie ar fi utilizarea denumirii de „istorie alternativa” (întâlnita adesea în opiniile critice de specialitate), improprie genului amintit din mai multe motive. Unul din aceste motive este ca istoria nu poate fi „alternativa”, daca am judeca dupa întelesul adjectivului „alternativ” (def: care face sa revina, se succede sau face sa se succeada la intervale aproximativ regulate). Mai mult decât atât, în cazul ucroniei istoria paraseste definitiv cursul firesc al evenimentelor urmând un traiect descendent pâna acolo încât, uneori, efectele schimbarii sa fie complet opuse realitatii istorice. În aceste conditii, mult mai indicat ar fi utilizarea termenului de „alternativa istorica” (alternativa/ def: substantiv fem. – posibilitatea sau necesitatea de a alege între doua solutii care se exclud). O alta observatie este ca vrând-nevrând, ucronia se construieste pornind (sau îsi are originea, dupa schema cauza-efect) de la evenimente din trecut, evoluând spre viitor si chiar în viitor. Istoria reala se fractureaza la un moment dat si urmeaza apoi un traseu imaginar. În alte conditii, cine scrie despre un viitor apropiat facând referiri la personaje ori la evenimente sociale din prezent, desigur ca scrie altceva decât ucronie (distopie, political-fiction etc.). Interesant este ca o astfel de „anticipatie” socio-stiintifica, poate deveni ulterior ucronie, deoarece momentul referential care produce o schimbare majora în viitor, devine la rându-i trecut. Vezi definitia »
a pupa paharul expr. a bea. Vezi definitia »
Tebometrul a fost inventat in anul 1985 si calculeaza penibilitatea si prostia. Este luat ca punct de referinta Teodor Vasile si de aici si maximul de prostie: 1 Tebo. Vezi definitia »
a-și ține botul / gura expr. a tăcea, a nu mărturisi, a păstra un secret. Vezi definitia »
Islamismul este o religie bazata pe doctrina monoteista a supunerii in fata unui singur Dumnezeu si este gresit a se folosi termenul de mahomedanism, cu atat mai mult cu cat numele Profetului este Mohammed si nu Mahomed si nu el a fost cel care a intemeiat aceasta religie,primul care s-a supus doctrinei islamice a fost profetul Abraham .Legatura dintre Profetul Mohammed si Islam este aceea ca lui i s-a pogorat Quranul, Cartea Sfanta a musulmanilor. Cei care imbratisaza aceasta religie sau apartin prin nastere cultului islamic se numesc musulmani si nu mahomedani. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z