Definita cuvantului blid
BLID, blide, s. n. (Pop.) 1. Vas (adânc) de pământ, de lemn sau de metal, din care se mănâncă; strachină. ◊ Expr. (Ir.) A mânca dintr-un blid cu cineva = a fi intim, în raporturi strânse cu cineva. ♦ Cantitate de mâncare cuprinsă într-un astfel de vas. ◊ Expr. Blid de linte = sumă de bani sau altă răsplată (neînsemnată) pentru care cineva comite o josnicie. 2. (La pl.) Nume generic dat vaselor în care se pune mâncarea. – Slav (v. sl. bliudu).

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu blid
ASTEROÍD s. m. nume dat unor planete mici, sateliți ai Soarelui, care se rotesc în apropierea planului elipticii, între orbitele lui Marte și Jupiter; planetoid. (< fr. astéroïde) Vezi definitia »
ENCEFALOÍD, -Ă, encefaloizi, -de, adj. Care are sinuozități și o consistență asemănătoare cu a encefalului. – Din fr. encéphaloïde. Vezi definitia »
-OÍD, -ÍD2 elem. „În formă de”, „aspect, aparență”. (din fr. -oïde, -ïde, cf. gr. eidos) Vezi definitia »
PALMATIFÍD, -Ă adj. (despre frunze palmate) cu lobi care ajung până la mijlocul limbului. (< fr. palmatifide) Vezi definitia »
ALBUMINOÍD, -Ă, albuminoizi, -de, adj., s. n. 1. Adj. De felul albuminei. 2. S. n. Proteină insolubilă care se găsește în țesuturile de natură cartilaginoasă. – Din fr. albuminoïde. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z