Definita cuvantului buiurdisi
BUIURDISÍ, buiurdisesc, vb. IV. Tranz. (Înv.) A transmite oficial un ordin, o cerere, o plângere etc. unei autorități inferioare; a întări printr-un decret. [Pr.: bu-iur-] – Din buiurdiu (înv. „decret” < tc.).

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu buiurdisi
AMIROSÍ vb. IV. v. mirosi. Vezi definitia »
furlandisí (furlandisésc, furlandisít), vb. refl. – A se fuduli, a se făli, a se împăuna. Tc. furlanmak, aorist furlandi (Iogu, GS, V, 182). Este greșită ipoteza lui Bogrea, Dacor., IV, 815, care pleca de la ven. forlana „femeie sau dans din Friul”. Vezi definitia »
PARADOSÍ, paradosesc, vb. IV. Tranz. (Înv.) A preda o materie de învățământ, cunoștințe etc.; a învăța ceva pe cineva. – Din ngr. pradído. Vezi definitia »
cortorosí, cortorosésc, vb. IV refl. (reg.) 1. a scăpa de cineva, a se descotorosi, a se coroti, a se debarasa, a se elibera, a se lepăda. 2. a se căra, a o șterge. Vezi definitia »
PRICOPSÍ, pricopsesc, vb. IV. Refl. (Pop.) 1. A ajunge la o situație (materială) bună, a realiza un câștig (fără a munci); a se îmbogăți. ♦ Tranz. A face pe cineva bogat, fericit. 2. A învăța, a se instrui. [Var.: procopsí vb. IV] – Din ngr. prokópso (viit. lui prokópto). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z