Definita cuvantului dires
DIRÉS2, -EÁSĂ adj. v. dres2.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu dires
PROCÉS, procese, s. n. 1. Acțiune în justiție făcută pentru soluționarea unui diferend între două părți care sunt în litigiu sau pentru constatarea și sancționarea călcării legilor statului; acțiune judecătorească; totalitatea actelor, documentelor adunate în vederea acestei acțiuni. ◊ Expr. A face (sau a intenta) cuiva proces = a chema pe cineva în fața instanțelor de judecată, a da pe cineva în judecată. A face procesul (cuiva sau a ceva) = a critica, a ataca (pe cineva sau ceva). A-i face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut. A-și face proces(e) de conștiință = a regreta, a-și reproșa anumite atitudini sau acțiuni. ♦ Proces-verbal = înscris (cu caracter oficial) în care se consemnează un fapt de natură juridică; act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărârile unei adunări constituite. 2. Succesiune de operații, de stări sau de fenomene prin care se efectuează o lucrare, se produce o transformare; evoluție, dezvoltare, desfășurare; acțiune. ◊ Proces de producție = a) (în teoria marxistă) proces social în cadrul căruia oamenii intră în relații reciproce determinate și acționează asupra obiectivului muncii pentru a crea bunuri materiale; b) proces de fabricație; Proces de fabricație = totalitatea procedeelor folosite pentru transformarea materiilor prime și a semifabricatelor în produse finite. 3. Maladie (a unui organ sau a întregului organism) în evoluție (sau în regres). [Pl. și: (înv.) procesuri] – Var.: (înv.) proțés s. n.] – Din it. processo, fr. procès, lat. processus. Vezi definitia »
TOMILLÁRES s.n. (Biol.) Fitocenoză de arbuști din zona Mării Mediterane, în care predomină unele plante aromate, ca cimbrul, rozmarinul etc. [< sp. tomillares]. Vezi definitia »
NESUCCÉS, nesuccese, s. n. (Rar) Insucces. – Din ne- + succes. Vezi definitia »
CHARTRES [șártrə], oraș în partea central-nordică a Franței (Orléanais); 37,1 mii loc. (1982). Metalurgie, constr. de mașini agricole și echipament electronic, îngrășăminte chimice, alim. (bere). Catedrală în stil gotic (sec. 11-13, cu refaceri și adăugiri ulterioare). Valoros ansamblu de vitralii și sculpturi (Portalul regal). – Școala din C. = centru cultural înființat la sfîrșitul sec. 10, consacrat studierii retoricii și clasicilor latini și redactării unor lucrări filozofice în limba latină. Orientarea fundamentală era platonismul. Reprezentanți: Bernard de Chartres (m. înainte de 1130), Guillaume de Conches (1080-1145), Gilbert de la Porée (1076-1154), John din Salisbury (c. 1115-1180). Vezi definitia »
ADÉS adv. v. adesea. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z