Definita cuvantului scolastic
SCOLÁSTIC, -Ă, scolastici, -ce, adj. 1. S. f. Sistem filozofic apărut în evul mediu, care se baza pe dogmele bisericii creștine și se caracteriza prin raționamente abstracte și prin artificii logice; p. ext. mod de gândire și de activitate intelectuală bazat pe cunoștințe formale, rupte de practică și mânuite în mod pedant. ♦ Nume dat învățământului (filozofic) din țările Europei medievale dominate de catolicism. 2. Adj. Care aparține scolasticii (1), privitor la scolastică. ♦ P. ext. Rupt de realitate, de viața practică, formal. – Din fr. scolastique, lat. scholasticus.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu scolastic
BASIC (‹ engl. B[eginner's] A[ll purpose] S[ymbolic] I[nstruction] C[ode]) s. n. (INFORM.) Limbaj de programare destinat în special folosit în regim conversațional. Vezi definitia »
APOLÓNIC, -Ă adj. referitor la opera matematică a lui Apollonius, în care apar pentru prima dată denumirile celor trei conice: elipsa, hiperbola, parabola și alte noțiuni, ca: diametri, axe, focare etc. (< germ. apollonisch) Vezi definitia »
DETECTIVÍSTIC, -Ă adj. detectivist. (< germ. detektivistisch) Vezi definitia »
PELÁGIC, -Ă, pelagici, -ce, adj. 1. (În sintagma) Zonă pelagică = totalitatea apelor din lacuri, mări și oceane situate deasupra zonelor de fund (începând de la adâncimea de circa 200 m). ♦ Care se referă la zona definită mai sus, care aparține acestei zone; (despre plante și animale) care trăiește, plutind liber în apele acestei zone. 2. (Rar) Marin. – Din fr. pélagique. Vezi definitia »
PLEURÍTIC, -Ă adj., s.m. și f. (Atins) de pleurezie. [Cf. fr. pleurétique]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z