Definita cuvantului cristaliza
CRISTALIZÁ, cristalizez, vb. I. 1. Intranz. și refl. (Despre substanțe) A se transforma dintr-o stare gazoasă, lichidă sau solidă-amorfă în stare solidă-cristalină. 2. Refl. și tranz. Fig. A lua sau a da o formă precisă, potrivită; a (se) închega, a (se) limpezi, a (se) clarifica. – Din fr. cristalliser.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu cristaliza
CHICHÉN ITZÁ, oraș precolumbian în S Mexicului, în Pen. Yucatán. Întemeiat în sec. 6, a devenit cap. Statului Maya și apoi a noului Imp. Maya-Toltec (sec. 10), fiind abandonat în sec. 15. Săpăturile arheologice au scos la lumină grandioase vestigii constînd din edificii de caracter civil, piețe publice, o piramidă monumentală („El Castillo”) dedicată cultului solar, un templu al „războinicilor” cu bogate picturi murale ș.a. Vezi definitia »
SINCRONIZÁ, sincronizez, vb. I. Tranz. A face ca două sau mai multe acțiuni, fapte sau evenimente, fenomene etc. să se petreacă în același timp. ♦ A efectua operațiile necesare pentru ca o mașină sincronă să fie adusă în stare de a funcționa în paralel cu o rețea electrică de curent alternativ. ♦ A realiza într-un film concordanța dintre imagine și sunet; a efectua montarea sincronă a benzii de imagine cu banda de sunet corespunzătoare. – Din fr. synchroniser. Vezi definitia »
CAUTERIZÁ, cauterizez, vb. I. Tranz. A arde cu cauterul sau cu o substanță caustică o rană, un țesut bolnav etc., pentru a dezinfecta sau pentru a vindeca. [Pr.: ca-u-] – Din fr. cautériser, lat. cauterizare. Vezi definitia »
IERARHIZÁ vb. tr. a așeza ierarhic; a stabili o ierarhie. (< fr. hiérarchiser) Vezi definitia »
LAICIZÁ vb. I. tr. A reorganiza pe principii laice o instituție cu caracter religios; a face laic. ♦ A exclude învățământul religios din școli. [Pron. la-i-. / cf. fr. laïciser]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z