Definita cuvantului căluș
CĂLÚȘ, călușuri, s. n. 1. Bucată de lemn sau de metal care se pune între dinții dinainte ai unui animal, spre a-l forța să țină gura deschisă; mototol de cârpe care se introduce în gura unei persoane, pentru a o împiedica să strige. ◊ Expr. A pune (cuiva) călușul în gură = a împiedica (pe cineva) să vorbească. 2. Bețișor care face parte din mecanismul de declanșare al capcanelor de lemn. 3. Mică piesă de lemn cu o formă specială, pe care se sprijină coardele întinse ale unui instrument muzical; scaun. 4. Suport de lemn pe care pictorul își așază tabloul când lucrează; șevalet. 5. Utilaj de foraj, pentru rotirea prăjinilor, folosit în forajul prin percuție sau în cel manual. 6. (De obicei art.) Numele unui dans popular cu figuri variate, jucat (în preajma Rusaliilor) de un grup de flăcăi; melodie după care se execută acest dans; călușar (1), călușel (4). – Cal + suf. -uș.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu căluș
sălăcáș, sălăcáși, s.m. (înv.) țăran clăcaș, care își avea sălașul pe moșia unei mânăstiri. Vezi definitia »
sântiánoș s.m. (reg.) roșcovă. Vezi definitia »
CIMPOIÁȘ, cimpoiași, s. m. Cimpoier. [Pr.: -po-iaș] – Cimpoi + suf. -aș. Vezi definitia »
puțintelúș, puțintelúșă, adj., adv. (înv.) 1. (adj.) foarte puțin, puțintel. 2. (adv.) în oarecare măsură, întrucâtva, cât de cât; oarecum, cam; insuficient de ... Vezi definitia »
iaváș adv. – Încet, binișor, fără grabă. Tc. yavaș (Löwe 21; Lokotsch 946; Graur, GS, VI, 332), cf. ngr. γιαβάς, alb. javaš. Se folosește frecvent cu reduplicare, cf. agale. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z