Definita cuvantului jetelă
JETÉLĂ, jetele, s. f. Dig care se construiește la intrarea într-un port maritim sau la gura unui fluviu care se varsă într-o mare fără maree, pentru a evita înnisiparea sau pentru a ușura transportul aluviunilor. – Cf. fr. jetée.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu jetelă
MEZOFÍTĂ adj., s. f. (plantă) care crește pe soluri cu umiditate moderată. (< fr. mésophyte) Vezi definitia »
PILOCARPÍNĂ s. f. (Chim.) Alcaloid care se extrage din frunzele unor arbuști tropicali (Pilocarpus) și care are diverse întrebuințări în medicină. – Din fr. pilocarpine. Vezi definitia »
GÁFĂ, gafe, s. f. 1. Piesă metalică în formă de cârlig, fixată pe o prăjină, folosită la acostarea unei ambarcații, la îndepărtarea ei de mal etc. 2. Cârlig montat la capătul unui dispozitiv de ridicat, și de care se prinde sarcina. 3. Gest, atitudine sau vorbă nepotrivită, care poate constitui o indelicatețe sau o jignire neintenționată adusă cuiva. – Din fr. gaffe. Vezi definitia »
SIGMOIDÍTĂ s.f. (Med.) 1. Inflamație a ansei sigmoide a colonului. 2. Inflamație a valvulelor sigmoide ale inimii. [< fr. sigmoïdite]. Vezi definitia »
coromîslă (coromấsle), s. f.1. Cobiliță cu care se duc două găleți în același timp. – 2. La căruță, orcic. – 3. Constelația Casiopea. – 4. (Trans.) Fată vioaie și dezinvoltă. Origine incertă. Pare der. de la rus., rut. koromyslo (Cihac, II, 73); cuvîntul nu este însă sl., apare numai în aceste două limbi, și după Berneker 573 ar putea proveni din rom. curmeziș „de-a latul, pieziș”, ipoteză care de asemenea pare improbabilă. Sensul 4 pare a indica o contaminare a lui coropișniță „insectă dăunătoare” cu sălămîzdră „salamandră”; semantismul nu este însă clar pentru celelalte accepții. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z