Definita cuvantului ecuator
ECUATÓR s. n. 1. (Geogr.) Cerc imaginar pe suprafața Pământului, rezultat din intersecția cu planul care trece prin centrul lui, perpendicular pe axa polilor, împărțindu-l în două emisfere și reprezentând cercul de referință al latitudinii terestre; p. ext. zona care se întinde până la câteva grade latitudine nordică și sudică de acest cerc; zonă ecuatorială. 2. Cercul mare al unei sfere, obținut prin intersecția acesteia cu un plan perpendicular pe o axă a sferei. ◊ Ecuator ceresc = cercul mare al sferei cerești, situat într-un plan perpendicular pe linia polilor Pământului. [Pr.: -cu-a-] – Din fr. équateur, lat. aequator.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu ecuator
RUMEÓR, -OÁRĂ adj. v. rumeior. Vezi definitia »
CATALIZATÓR s.m. Substanță care înlesnește o reacție chimică fără ca ea însăși să sufere modificări; catalizor. [< cataliza + -tor, după fr. catalyseur]. Vezi definitia »
FILATÓR, -OÁRE s.m. și f. Muncitor care lucrează la filarea fibrelor textile. [Cf. fr. filateur]. Vezi definitia »
CONDUCĂTÓR, -OÁRE, conducători, -oare, adj., s. m. și f. I. Adj. 1. Care conduce, de conducere. 2. (Despre corpuri, în sintagma) Bun (sau rău) conducător de căldură (sau de electricitate) = care are însușirea de a transmite (sau de a nu transmite) căldura (sau electricitatea). II. S. m. și f. Persoană sau organ care conduce un partid, o organizație, o instituție sau o întreprindere. – Conduce + suf. -ător. Vezi definitia »
ACTIVATÓR, -OÁRE adj., s.m. (Substanță) care, adăugată unui catalizator, altei substanțe sau unui material, le intensifică activitatea; activant. // adj. Care ușurează și intensifică o acțiune. [Pl. -oare, (s.m.) -ori. / cf. fr. activateur]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z