Definita cuvantului an
AN2, ani, s. m. 1. Perioadă de timp care corespunde unei revoluții a Pământului în jurul Soarelui și care cuprinde 12 luni. ◊ Anul nou = ziua de 1 ianuarie (în care se serbează începutul unui an). ◊ Loc. adv. În anul... = în cursul anului... La anul = în cursul anului viitor. Acum un an (sau doi ani etc.) = cu un an (sau cu doi etc.) în urmă. De ani și ani = de mulți ani, de multă vreme. An de (sau cu) an = în fiecare an, mereu. Cu anii = ani întregi, ani îndelungați. La (sau intr-) un an o dată = o singură dată într-un an; rar. 2. (Astron.; în sintagma) An-lumina = unitate de lungime pentru măsurarea distanțelor mari, egală cu distanța străbătută de lumină într-un an. 3. Stadiu de studiu în unele forme de învățământ. ◊ (Urmat de determinări) Anii de studenție. Anii de ucenicie. 4. Măsură a vârstei unei ființe sau a vechimii unui lucru. Copil de cinci ani. 5. (La pl.) Epocă din viață; vreme. Anii copilăriei.Lat. annus.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu an
ANTEMERIDIÁN, -Ă adj. De dinainte de amiază, din cursul dimineții. [Pron. -di-an. / < lat. antemeridianus]. Vezi definitia »
MESMERIÁN, -Ă, mesmerieni, -e, adj., s. m. și f. (Adept) al mesmerismului. [Pr.: -ri-an] – Din fr. mesmérien. Vezi definitia »
TRANSEUROPEÁN, -Ă adj., s. n. (șosea) care străbate Europa. (< fr. transeuropéen) Vezi definitia »
BRELÁN s. n. 1. (la unele jocuri de cărți) grup de trei cărți de valoare egală, dar de culori diferite, la același jucător. 2. (fig.) grup de trei persoane, lucruri etc. care formează o unitate. (< fr. brelan) Vezi definitia »
GĂLIGÁN, găligani, s. m. (Peior. și fam.) Om sau băiat foarte înalt; gligan, lungan. – Cf. gligan. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z