Definita cuvantului apanaj
APANÁJ s.n. 1. Domeniu feudal acordat fiilor caselor domnitoare (fără însă a trece în proprietatea lor) pentru a le asigura existența ; proprietate, venit acordat din bunurile statului unui membru al familiei domnitoare. 2. Bun material sau spiritual care se atribuie cuiva sau este acaparat de cineva ; (fig.) ceea ce este propriu cuiva. [Var. apanagiu s.n. / < fr. apanage, cf. lat. ad – la, panis – pâine].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu apanaj
RECEPÁJ, recepaje, s. n. Recepare. – Din fr. recepage. Vezi definitia »
SONDÁJ s. n. 1. explorare făcută cu o sondă în sol, pe fundul unei ape etc.; prospecțiune. ♦ ~ meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. 2. introducere a unei sonde într-o cavitate naturală a organismului ori într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 3. cercetare sumară prin consultarea unor părți dintr-un material. 4. săpătură pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ◊ luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 5. (în învățământ) acțiune de cunoaștere care se efectuează doar asupra unui fragment considerat ca reprezentativ pentru totalitate. ♦ ~ de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. (< fr. sondage) Vezi definitia »
FIXÁJ s. n. Fixare (a unui material fotografic). – Din fr. fixage. Vezi definitia »
TIRÁJ, tiraje, s. n. 1. Numărul de exemplare în care se tipărește o carte sau o publicație periodică. ◊ Loc. adj. Cu (sau de) (mare) tiraj = care apare într-un număr mare de exemplare. 2. Multiplicare, prin copiere, a unui film, pentru a asigura numărul de copii necesar rețelei cinematografice. 3. Operație de turnare în sticle a vinului pregătit pentru fabricarea șampaniei. 4. Circulația aerului (și a gazelor de ardere) într-o instalație de încălzire cu focar (care se datorește diferenței de presiune dintre două sectoare ale coșului). – Din fr. tirage. Vezi definitia »
TUTELÁJ s.n. Tutelă. [< tutelă + -aj]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z