Definita cuvantului facoscop
FACOSCÓP s.n. (Med.) Instrument pentru măsurarea capacității de adaptare a cristalinului. [Cf. gr. phakos – lentilă, skopein – a privi].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu facoscop
SPINTARISCÓP s.n. Instrument pentru observarea scânteilor care se produc când razele emise de o substanță radioactivă lovesc un ecran acoperit cu un strat de sulfură de zinc. [< fr. spinthariscope, cf. gr. spinther – scânteie, skopein – a examina]. Vezi definitia »
HOP interj., HOP, hopuri, s. n. I. Interj. 1. Exclamație care însoțește o săritură peste un obstacol, ridicarea unei greutăți, căderea, aruncarea sau scăparea (din mână) a unui lucru. ◊ Expr. Nu zice hop până n-ai sărit (sau până nu treci) șanțul = nu te bucura înainte de a vedea rezultatul, sfârșitul. 2. (Cu valoare verbală; exclamație care sugerează sosirea neașteptată a cuiva) Iată că vine! ♦ Exclamație care sugerează intervenirea neașteptată a unui fapt, a unei întâmplări. 3. Exclamație care exprimă o surpriză (neplăcută). II. S. n. 1. Ridicătură sau groapă în drum (peste care vehiculele trec zdruncinându-se). ♦ Fig. Dificultate, obstacol, greutate pe care cineva o are de întâmpinat. 2. Săritură, zguduitură a unui vehicul peste un obstacol. [Var.: hópa, hópai, hup interj.] – Onomatopee. Vezi definitia »
ASTROSCÓP, astroscoape, s. n. Telescop astronomic folosit pentru examinarea sumară a mișcării aștrilor dintr-o anumită zonă. – Din fr. astroscope. Vezi definitia »
GRIZUSCÓP s.n. Aparat care arată dacă procentul de grizu din atmosfera unei exploatări subterane a atins limita periculoasă. [Cf. fr. grisou – grizu, gr. skopein – a privi]. Vezi definitia »
HELIOTRÓP2 s.m. 1. Materie colorantă solubilă în apă, folosită la vopsitul bumbacului. 2. Varietate de silice de culoare verde-închisă, din care se fac obiecte ornamentale. [Pl. -pi, (s.n., rar) -puri. / < fr. héliotrope]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z