Definita cuvantului ghildă
GHÍLDĂ s.f. (Ist.) 1. Asociație economică, politică și religioasă din apusul Europei la începutul epocii feudale. 2. Asociație meșteșugărească sau comercială asemănătoare corporației, apărută în evul mediu în Europa occidentală. [Var. gildă s.f. / cf. it. gilda, fr. gilde < Gilda – adunare festivă].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu ghildă
ANTIBIOGRÁMĂ, antibiograme, s. f. Determinare, prin diverse procedee de laborator, a gradului de sensibilitate a unui microb la antibiotice. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. antibiogramme. Vezi definitia »
PLÓMBĂ s.f. 1. Lucrare executată de un dentist pentru a astupa o carie dentară; amalgam, porțelan etc. care se pune într-un dinte sau într-o măsea cariată. 2. Construcție inserată într-un grup de alte clădiri (asemănătoare) de care este lipită și încadrată. [< germ. Plombe, cf. fr. plombage]. Vezi definitia »
vărgulíță s. f., g.-d. art. vărgulíței; pl. vărgulíțe Vezi definitia »
DÍPLOMĂ, diplome, s. f. 1. Act oficial care certifică pregătirea profesională a unei persoane, un anumit titlu etc. 2. Act eliberat unui participant la o expoziție sau la un concurs, prin care se recunoaște calitatea deosebită a lucrărilor expuse sau a rezultatelor obținute de acesta. 3. (În evul mediu) Act prin care se acorda cuiva un titlu de noblețe, anumite privilegii etc. – Din fr. diplôme, lat. diploma. Vezi definitia »
SERUMALBUMÍNĂ s.f. Albumină specifică din plasma sanguină. [< fr. sérum-albumine]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z