Definita cuvantului transcendental
TRANSCENDENTÁL, -Ă adj. 1. (În filozofia scolastică) Referitor la atributele care depășesc categoriile lui Aristotel prin caracterul lor general valabil pentru oricare existență. 2. (În filozofia idealistă a lui Kant) Referitor la formele apriorice ale cunoașterii, care premerge experiența și o condiționează. 3. (Liv.) Superior normelor sau rațiunii umane; care este deasupra lumii reale. [Cf. fr. transcendantal].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu transcendental
LABIOPALATÁL, -Ă adj., s. f. (consoană) care se articulează cu ajutorul buzelor și prin atingerea dosului părții anterioare a limbii de vălul palatului. (< fr. labiopalatal) Vezi definitia »
PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ține de o profesiune, privitor la o profesiune; care este legat de o profesiune. ◊ Secret profesional = informație pe care o deține cineva grație profesiunii sale și pe care nu are dreptul să o divulge nimănui. Învățământ profesional = învățământ pentru pregătirea și pentru specializarea muncitorilor calificați. Boală profesională = boală specifică unei profesiuni sau provocată de o anumită profesiune. ♦ (Adverbial) Cu obișnuința unui profesionist. [Pr.: -si-o-] – Din fr. professionnel. Vezi definitia »
GEANTICLINÁL s. n. convexitate a suprafeței pământului, îndoitură în formă de șa. (< fr. géanticlinal) Vezi definitia »
ANTICULTURÁL, -Ă adj. (despre atitudini, manifestări) împotriva culturii. (< anti- + cultural) Vezi definitia »
nămeál s.n. (reg.) noroi, glod. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z