Definita cuvantului lat
LAT, -Ă, (1) lați, -te, adj. (2) laturi, s. n. 1. Adj. Care are o lățime (relativ) mare. ◊ Loc. adj. Lat în spate (sau în spete) = bine legat, voinic, ◊ Expr. A spune vorbe mari și late = a spune vorbe pompoase, dar fără conținut. (Fam.) A fi lată (rău sau de tot), se spune pentru a arăta că o situație a luat proporții grave, îngrijorătoare. (Fam.) A o face lată (rău sau de tot) = a) a petrece strașnic, a face un mare chef; b) a face (fără voie) o poznă, o gafă, o prostie. ♦ (Fam.) Întins la pământ (fără simțire sau mort). ◊ Expr. A lăsa (pe cineva) lat = a) a bate (pe cineva) foarte tare (lăsându-l în nesimțire); b) a uimi, a impresiona puternic (pe cineva). 2. S. n. Partea lată (1) a unui obiect; lățime. ◊ Un lat de palmă (sau de mână) = măsură populară de lungime, egală cu lățimea unei palme obișnuite cu degetele lipite. ◊ Loc. adv. De-a latul = în curmeziș. – Lat. latus.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu lat
PERLÁT, -Ă adj. 1. Împodobit cu perle; ca perlele. 2. (Fig.) Perfect. ♦ Executat cu o claritate perfectă. 3. Grevă perlată = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere întrerup lucrul pe secții. 4. Tipar perlat = tipăritură cu aspect neuniform, datorită fenomenului de perlare a cernelii de tipar. [< fr. perlé]. Vezi definitia »
LEGALIZÁT, -Ă, legalizați, -te, adj. Devenit legal, întărit prin autentificare; autentificat. – V. legaliza. Vezi definitia »
MOTOBLINDÁT s.n. Autovehicul blindat dotat cu armament, folosit pe câmpul de luptă. [< moto- + blindat]. Vezi definitia »
LATINIZÁT, -Ă, latinizați, -te, adj. (Despre cuvinte, texte etc.) Care a căpătat o formă, un aspect apropiat de limba latină. – V. latiniza. Vezi definitia »
REDATÁT, -Ă, redatați, -te, adj. Care a fost datat din nou, pentru a corecta o eroare. – V. redata. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z