Definita cuvantului transpoziție
TRANSPOZÍȚIE s.f. Transpunere. ♦ (Mat.) Permutare în care toate elementele, în afară de două (care se schimbă unul în celălalt), rămân neschimbate. ♦ (Chim.) Schimbare a poziției unor atomi sau a unor radicali dintr-o moleculă, pentru a forma un izomer. ♦ (Muz.) Schimbarea tonalității unei compoziții. [Gen. -iei. / cf. fr. transposition, lat. transpositio].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu transpoziție
BOWIE [bəui], Stanley Hay (1917-2008), geolog britanic. A dezvoltat sistemul cantitativ de determinare a mineralelor opace și a aplicat tehnici de autoradiografie în studiul zăcămintelor de uraniu și toriu („Geologia nucleară”, în colab.). Vezi definitia »
BLENORAGÍE s. f. inflamație a mucoasei organelor genitale datorită unui gonococ; blenoree, gonoree. (< fr. blennorragie) Vezi definitia »
SITUÁȚIE s. f. 1. stare, poziție, așezare, ansamblu de împrejurări în care se află la un moment dat o persoană, o localitate, o țară, un popor etc. din punct de vedere economic, politic și social. ♦ a fi la înălțimea ĩ = a corespunde pe deplin unei sarcini încredințate. ◊ loc, stare pe care o are cineva în viața socială. ◊ stare a unei persoane în raport cu condiția sa (economică, socială etc.) sau cu interesele sale: avere. ♦ ~ limită = situație excepțională, extremă, care impune hotărâri radicale. 2. dare de seamă, raport (asupra unei stări de fapt, a unui inventar etc.). (< fr. situation, lat. situatio) Vezi definitia »
BIOPÚNCȚIE s. f. obținerea cu ajutorul unui trocar special a unui mic fragment de organ, pentru diagnostic. (< fr. bioponction) Vezi definitia »
ACROMATOPSÍE s.f. (Med.) Incapacitatea de a distinge culorile. [Gen. -iei. / < fr. achromatopsie, cf. gr. a – fără, chroma – culoare, opsis – văz]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z