Definita cuvantului de
de conj.1. Și (funcție copulativă): abia au scăpat puținei de au fugit (Neculce). – 2. Pentru (funcție consecutivă): fu trimis de liniști tulburările (Bălcescu); se uscase de se făcuse cîrlig (Ispirescu). – 3. Dacă (funcție condițională): de nu era bărbatu-meu, puteai să mori (Alecsandri). Este neîndoios cuvînt identic cu prep. de. Funcția copulativă coincide cu uzul lui de relativ (15 și 16); iar funcția consecutivă coicide cu uzul lui de 7 anterior. Totuși, se consideră adesea că este vorba de un cuvînt diferit; după Cihac, II, 92, ar deriva de la conj. sl. de, rus. de „pentru că”, slov. de „pentru ca”; iar Tiktin se gîndește la alb. the „și”.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu de
CHENGDE, oraș în NE Chinei (Hebei), la NE de Beijing; 337 mii loc. (1986, cu suburbiile). Expl. de cărbune și min. de mangan. Centru turistic. Vezi definitia »
SCHIZOPÓDE s.n.pl. Ordin de mici crustacee marine cu o serie de caractere primitive; (la sg.) crustaceu din acest ordin. [Sg. schizopod. / < fr. schizopodes]. Vezi definitia »
AMBLIPÓDE s. n. pl. mamifere erbivore fosile: grupa copitatelor mari. (< fr. amblypodes) Vezi definitia »
DECAPÓDE s. n. pl. 1. ordin de crustacee superioare cu cinci perechi de picioare. 2. subordin de cefalopode cu zece tentacule și un rudiment de cochilie. 3. (sg.) locomotivă cu abur având cinci osii motoare cuplate. (< fr. décapode/s/) Vezi definitia »
PARÍDE s. f. pl. familie de păsări mici: pițigoii. (< fr. paridés) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z