Definita cuvantului motiva
MOTIVÁ, motivez, vb. I. Tranz. A arăta motivele unui fapt, ale unei atitudini, ale unei acțiuni; a aduce explicații, argumente în favoarea unei acțiuni, a unei hotărâri; a justifica. ♦ Spec. (Despre elevi, studenți) A prezenta o motivare (scrisă) pentru justificarea absențelor de la cursuri. ♦ A îndreptăți o acțiune, un gest etc. – Din fr. motiver.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu motiva
a lua pâinea de la gura cuiva expr. a lăsa pe cineva fără mijloace de subzistență. Vezi definitia »
a avea texte cu cineva expr. a fi în relații amicale cu cu cineva Vezi definitia »
1. Va scriu in legatura cu etimologia cuvantului „ghes”. Sunt convins ca vine din limba romani, unde „ges” (citit cu ghe de la ghete sau gheorghe) inseamna inima. Practic, „a da ghes” pt a efectua o actiune, a da un imbold capata sensul clar de a „a-i da viata pt (a face) ceva”. 2. Cred ca ar trebui adaugata si expresia „a-i da (cuiva) inima ghes”, mai ales in varianta ei negativa, tautologica ce-i drept ;-) („nu-mi da inima ghes” = „nu ma trage inima, n-am chef de...”) Va multumesc, Marian Enache un rom si un copywriter in acelasi timp :-) Vezi definitia »
AGRAVÁ, agravez, vb. I. Refl. și tranz. A (se) face mai grav, a (se) înrăutăți. – Din fr. aggraver, lat. aggravare. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z