Definita cuvantului narodnicism
NARODNICÍSM s. n. Mișcare social-politică din Rusia în a doua jumătate a sec. XIX, care susținea că principala forță revoluționară este țărănimea și intelectualitatea, și care acorda personalităților, eroilor rolul de creatori ai istoriei. – Narodnic + suf. -ism.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu narodnicism
NEODARWINÍSM s.n. Orientare în biologie care nu admite intervenția directă a factorilor de mediu și moștenirea caracterelor dobândite, explicând numai cu ajutorul selecției dezvoltarea organelor și a însușirilor folositoare vieții. [Cf. fr. néo-darwinisme]. Vezi definitia »
IMPERIALÍSM s. n. 1. politică de dominare a unui stat sau a unui grup de state asupra altui stat sau altor state. 2. fază superioară de dezvoltare a capitalismului, caracterizată prin dominanța monopolurilor, aparținând unor regiumi autoritare, conflagrații etc. (< fr. impérialisme) Vezi definitia »
ARHAÍSM s. n. cuvânt, construcție, expresie învechită, ieșită din uz. (< fr. archaïsme) Vezi definitia »
TERMOTROPÍSM s.n. Reacție de orientare sau de deplasare care se observă la animale sau la unele plante, provocată de variațiile de temperatură. [< fr. thermotropisme, cf. gr. thermos – cald, tropos – întoarcere]. Vezi definitia »
isihásm s.n. Curent mistic din sec. XIII, cu centrul pe Muntele Athos, potrivit căruia țelul vieții spirituale este să unească mintea cu inima, „Lăcașul lui Dumnezeu”, unire care se realizează „coborând”, prin intermediul respirației, mintea în inimă (< fr. hésychasme) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z