Definita cuvantului nădejde
NĂDÉJDE, nădejdi, s. f. Încredere sau convingere că ceea ce faci ori dorești se va realiza; speranță, nădăjduire; încredere în sprijinul, în ajutorul cuiva sau a ceva, certitudine că cineva sau ceva va fi favorabil, de ajutor. ◊ Loc. adj. De nădejde = în care poți avea toată încrederea. ◊ Loc. adv. De (sau cu) nădejde = așa cum trebuie, foarte bine; solid, temeinic. ◊ Loc. vb. A trage nădejde = a spera, a nădăjdui. ◊ Expr. În nădejdea... = în speranța..., bazându-se pe... A se lăsa în nădejdea (cuiva) = a conta (pe...), a se bizui (pe...). A-și pune (sau a avea) nădejdea (în cineva) = a se baza pe sprijinul (cuiva), a se încrede (în...). Slabă nădejde = puțin probabil, nesigur. ♦ (Concr.) Ceea ce dă încredere, certitudinea că se va realiza dorința cuiva. – Din sl. nadežda.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu nădejde
a-l arde (pe cineva) plămânul expr. a dori să fumeze Vezi definitia »
MUSTELÍDE s.f. pl. familie de mamifere carnivore mici, cu corp alungit, suplu: nevăstuica, hermina etc. (< fr. mustélidés) Vezi definitia »
SCHIZOPÓDE s.n.pl. Ordin de mici crustacee marine cu o serie de caractere primitive; (la sg.) crustaceu din acest ordin. [Sg. schizopod. / < fr. schizopodes]. Vezi definitia »
gobiíde s.n. pl. Familie de pești litorali: gobia. (< lat. gobiidae) Vezi definitia »
stréde (strédie), s.f. sg. 1. (înv. și reg.) miere care se scurge de la sine din fagure; ravac. 2. (înv. și reg.) fagure de miere. 3. (reg.) ceară sde albine. 4. (înv.; în forma: strighe) substanță rășinoasă dulce, secretată de unele plante sau arbori; suc dulce. 5. (reg.) drojdie de vin uscată. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z