Definita cuvantului glod
glod (glóduri), s. n.1. Noroi, mîl. – 2. Bulgăre de pămînt, cocoloș, masă rotundă. – 3. Știulete de porumb. – 4. (Trans. de Vest) Fructă. Creație expresivă, bazată pe rădăcina glo-, care exprimă ideea de „bălăceală” și pe aceea de „obiect rotund”. Este probabil o formă disimulată de la *glog-, cf. glogozi „a bălmăji”; pentru alternanța cons., cf. gînganie și gîndac. Cu ultimul sens se folosește la pl. gloade, cf. goldane. Explicațiile care s-au căutat pe baza etimoanelor străine nu sînt satisfăcătoare; cuvînt identic cu gloată, după Cihac, II, 122; în legătură cu mag. galád „murdar” sau cu rus. gluda „cocoloș” după DAR; cu letonul glud, după Scriban. Der. glodos, adj. (plin de noroi, noroios); gloduros, adj. (noroios; frămîntat, accidentat, cu gloduri); glod(ă)rie, s. f. (loc plin de mîl); gludie, s. f. (Trans., bulgăre de pămînt); îngloda (var. înglodi), vb. (a înnămoli, a împotmoli).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu glod
DECAPÓD, decapode, s. n. 1. (La pl.) Ordin de crustacee cu zece picioare; (și la sg.) crustaceu care face parte din acest ordin. 2. (La pl.) Ordin de cefalopode care au zece tentacule și un rudiment de cochilie; (și la sg.) moluscă din acest ordin. 3. (Tehn.) Locomotivă cu aburi cu cinci osii motoare cuplate, folosită la trenurile de marfă. – Din fr. décapodes. Vezi definitia »
tetrapód (-oáde), s. n. – Piedestal cu patru picioare. – Var. tratapod. Ngr. τετράποδος (Candrea). Vezi definitia »
junk-food expr. (pub.) mâncare de tip fast-food, deșeuri alimentare nehrănitoare, dar cu mare surplus caloric. Vezi definitia »
OCTOPÓD, -Ă adj. Care are opt picioare. // s.n.pl. Ordin de moluște cefalopode cu opt picioare; (la sg.) animal din acest ordin. [< fr. octopode(s), cf. gr. okto – opt, pous – picior]. Vezi definitia »
TOD s.m. Pasăre mică cu penajul pestriț, din Cuba. (din lat. todus) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z