Definita cuvantului odinioară
odinioáră adv.1. Odată. – 2. Demult, în timpuri străvechi. – Var. (înv.) dănăoară, dinăoară; (a)dinioare(a), adineoare(a), adineauri(lea). Lat. de una hora (Tiktin), cu sensul de „o dată”; cf. de două ori (explicație comp. pornindu-se de la rom. a lui de una oară), sugerată de Candrea, pare mai dificilă, căci rom. ar presupune forma redusă a art. f., o în loc de una). Cf. nici odinioară (var. înv. nice dănăoară) „niciodată”, a cărei comp. a fost reprodusă în niciodată. Var. moderne cu sensul „de curînd, acum o clipă”. – Cf. oară.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu odinioară
SPARTACHIÁDĂ s. f. competiție sportivă de mase, care include mai multe sporturi. (< rus. spartakiada) Vezi definitia »
a da sfară / sfoară-n țară expr. a lansa un zvon, a da de știre. Vezi definitia »
LIÉRNĂ s.f. (Constr.) Piesă de lemn sau bară metalică servind ca element de legătură; nervură de piatră la cheia arcelor. [< fr. lierne]. Vezi definitia »
RÚFĂ, rufe, s. f. 1. Obiect de îmbrăcăminte care se poartă direct pe corp; p. ext. (la pl.) cearceafuri, fețe de masă etc.; albituri, schimburi. ◊ Expr. Rufele (murdare) se spală în familie = certurile și neînțelegerile familiale sau dintr-un cerc intim trebuie rezolvate în cadrul familiei sau al cercului respectiv. 2. (Reg.) Zdreanță, cârpă. – Din sl. ruho. Vezi definitia »
sfârțálă, sfârțále, s.f. (reg.) femeie afectată. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z