Definita cuvantului paraleu
paraléu (paraléi), s. m. – În povești, epitet pentru eroi; viteaz ca un leu. Origine îndoielnică. Se consideră de obicei ca un comp. al lui leu, cu para- (Tiktin; Candrea; Scriban); dar această comp. nu e normală, fiindcă para- nu indică altceva decît o repetiție agasantă și nu ideea de „arhi-” sau de „stră-” (cum presupunea Damé). Mai sigur e vorba de o etimologie populară; în acest caz, cuvîntul ar putea sta în loc de *faraleu, din ngr. θααρραλέος „viteaz, curajos”.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu paraleu
IMPRIMÉU s. n. țesătură de mătase, bumbac etc. pe care s-au imprimat desene colorate. ◊ desenul însuși. (< fr. imprimé) Vezi definitia »
cheltéu, chelteáuă, s.n. (reg., înv.) coș cu două toarte, împletit din paie, din nuiele de alun sau răchită. Vezi definitia »
SCARABÉU s. m. 1. insectă coleopteră coprofagă, cu corpul turtit, acoperit cu o carapace cornoasă, neagră și cu antenele dințate. 2. pecete, piatră grafată, bijuterie, amuletă înfățișând o asemenea insectă, simbol al reînvierii la vechii egipteni. (< lat. scarabaeus, fr. scarabée) Vezi definitia »
CICISBÉU s. m. curtezan al unei doamne; cavaler care servea o doamnă. (< it. cicisbeo) Vezi definitia »
PERIGÉU s. n. punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita unui satelit al acestuia. (< fr. périgée, lat. perigaeum) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z