Definita cuvantului povîrni
povîrní (povârnésc, povârnít), vb.1. A se înclina, a se lăsa într-o parte. – 2. A se prăvăli, a se prăbuși. – 3. (Refl.) A îmbătrîni, a trece, a expira. Sl. cf., bg., cr. povrnuti „a răsuci” (Miklosich, Slaw. Elem., 36; Cihac, II, 284; Conev 72), sau poate din sl. vriniti (‹ rinąti) „a împinge”, cu pref. po-. Der. povîrniș, s. n. (pantă; coastă); povîrnitură, s. f. (povîrniș, loc prăpăstios).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu povîrni
smiorcăní, smiorcănésc, vb. IV (reg.) 1. a plânge (a se preface că plânge) înăbușit (alintat și prefăcut) trăgând aerul pe nas cu zgomot; a (se) smiorcăi. 2. (despre copii) a bate (făcând să plângă). 3. (despre pisici) a întărâta. 4. a produce un zgomot asemănător clipocitului apei (prin mișcare, izbire). Vezi definitia »
Neutrini sunt produși pe Pământ prin elemente radioactive, reactoare nucleare și experiențe în acceleratori de particule. Pe Pământ, suntem supuși permanent unei avalanșe de mici particule, care ajung din cosmos pe Pământ. Prin coliziunea particulelor acestei radiații cosmice (protoni și particule alfa) cu nucleele de oxigen și azot din atmosferă, se produc în mod curent neutrini. În Soare, ei apar prin procesul de fuziune nucleară și în mare număr, în exploziile supernovelor. Ei ne pot transmite informații despre aceste evenimente. Aproximativ 300 neutrini/m cub există încă din timpul Big Bang – ului și se numesc neutrini primordiali. (din Misterele Terrei) Vezi definitia »
ÎNȚELENÍ, înțelenesc, vb. IV. 1. Intranz. (Despre pământ, la pers. 3) A se întări, a se preface în țelină (prin necultivare, prin uscare în timp de secetă etc.) ◊ Tranz. Soarele a înțelenit pământul. 2. Tranz. și refl. A lăsa sau a sta în nemișcare, în inactivitate; a (se) înțepeni, a (se) fixa. ♦ Intranz. Fig. A rămâne nemișcat, împietrit; a încremeni. – În + țelină. Vezi definitia »
DOMNÍ, domnesc, vb. IV. Intranz. A conduce un principat, o țară, o împărăție în calitate de domn (3). ♦ Fig. A fi stăpânitor, a stăpâni. Între noi va domni pacea. 2. A o duce foarte bine, a nu avea nici o grijă. 3. Fig. (Despre o înălțime, o clădire etc.) A domina (2). – Din domn. Vezi definitia »
OBLONÍ, oblonesc, vb. IV. Tranz. (Rar) A închide cu obloane. – Din oblon. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z