Definita cuvantului spolocanie
spolocánie (-ii), s. f. – Prima zi din postul Paștilor. – Var. spălăcanie. Sl., cf. rus. poloskanije „a spăla, a curăța”, rut. spolokaty „a spăla mormîntul” (Tiktin; Candrea), în legătură cu obiceiul de a spăla toată piatra de mormînt pentru a o ține curată în postul care vine. Var. este evident apropiată de a spăla; dar der. directă de la a spăla (Bogrea, Dacor., I, 267) pare incertă. – Din rom. provine ngr. σπολοϰάνι „lături”.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu spolocanie
ANAPLASTÍE s. f. operație chirurgicală cu scopul de a reda forma normală a unui organ mutilat. (< fr. anaplastie) Vezi definitia »
GALACTOGRAFÍE s.f. (Med.) Radiografie a glandei mamare. [< Gen. -iei. / < fr. galactographie, cf. gr. gala – lapte, graphein – a scrie]. Vezi definitia »
ETNOSOCIOLOGÍE s. f. Disciplină a sociologiei care interpretează fenomenele sociale mai ales cu ajautorul datelor etnologiei. [Pr.: -ci-o-] – Din fr. ethnosociologie. Vezi definitia »
DEUTERANOMALÍE s. f. anomalie a vederii față de culoarea verde. (< fr. deutéranomalie) Vezi definitia »
DENTÍȚIE, dentiții, s. f. Totalitatea dinților mamiferelor, caracteristică, după structură și număr, unui tip de regim alimentar. Dentiție de carnivor. ♦ Proces de formare și de apariție a dinților la copii și la puii animalelor mamifere. Dentiție întârziată.Dentiție de lapte = dentiție formata din 20 de dinți, care apare, la copii, între 6 luni și 3 am. Dentiție definitivă = dentiție formată din 8 incisivi, 4 canini, 4 premolari și 16 molari, care apare începând de la 6-7 ani. ♦ Modul în care sunt așezați dinții. [Var.: dentițiúne s. f.] – Din fr. dentition, lat. dentitio, -onis. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z