Definita cuvantului atonalism
ATONALÍSM (‹ fr. {i}) s. n. Concept de compoziție care a apărut în cursul primului pătrat al sec. 20, ca urmare a procesului de dezintegrare a tonalității (care a început cu Listz, Wagner ș.a.). Rezultă dintr-un mod de exprimare bazat pe înlănțuirea de acorduri din game îndepărtate unele de altele și astfel lipsite de atracție reciprocă și de posibilitatea raportării lor la un centru comun (sunet, acord). Părți atonale cuprind unele compoziții de R. Strauss („Electra”), Bartók, Stravinski etc. Primul care a creat lucrări în intregime atonale a fost Schönberg („trei piese pentru pian” etc.). Există a. liber și a. organizat serial. V. serialism.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu atonalism
SECESSIONÍSM s. n. mișcare sucessionistă. (< fr. sécessionnisme) Vezi definitia »
BIUROCRATÍSM s.n. v. birocratism. Vezi definitia »
EVOLUȚIONÍSM s.n. 1. (Fil.) Concepție potrivit căreia schimbările și transformările evolutive din univers și, în special, din lumea vie, sunt obiectiv necesare, având un caracter istoric. 2. Evoluționism plat = concepție mecanicistă, neștiințifică, care reduce dezvoltarea la o evoluție înțeleasă exclusiv ca acumulare cantitativă. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. évolutionnisme]. Vezi definitia »
CREAȚIONÍSM s.n. Concepție teologică potrivit căreia lumea ar fi fost creată de către divinitate. [< fr. créationisme]. Vezi definitia »
DIVITÍSM s. n. bogăție foarte mare, avere fabuloasă. (< fr. divitisme) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z