Definita cuvantului basov
BASOV, Nikolai Ghennadievici (1922-2001), fizician rus. Prof. univ. la Moscova. Unul dintre fondatorii electronicii cuantice. A descoperit, împreună cu A.M. Prohorov, metoda de amplificare prin suprapunere a undelor electromagnetice corente emise de atomi sau de molecule, care a stat la baza construirii maserului și laserului. În 1959, împreună cu A.M. Prohorov a realizat maserul. Premiul Nobel (1964), împreună cu Ch. H. Townes și A.M. Prohorov.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu basov
írcov, írcovuri, s.n. (reg., înv.) locul unde valurile apei sunt mai mari și mai multe. Vezi definitia »
predoslóv, predoslóvi, s.m. (înv.) autor de predoslovii (prefețe la cărțile bisericești). Vezi definitia »
bogoslóv (-vă), adj. – (Înv.) Teolog. Sl. bogoslovĭ, format pe baza gr. υεόλογος. Nu pare a fi avut circulație pop.Der. bogoslovie, s. f. (teologie); bogoslovi, vb. (a predica). Vezi definitia »
ALCÓV, alcovuri, s. n. Firidă într-o cameră de dormit, unde se așază patul. [Var.: (înv.) alcóvă s. f.] – Fr. alcôve. Vezi definitia »
BUCOV, com. în jud. Prahova; 9.544 loc. (1991). Expl. de argile. Cărămidă și țiglă. Vestigii arheologice la Rotari și Tioca atestînd locuirea aici începînd din epoca neolitică. În ev. med. a fost oraș, reședință de județ. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z