Definita cuvantului brichetaj
BRICHETÁJ s. n. Brichetare. – Din fr. briquetage.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu brichetaj
ANTIGIVRÁJ s.n. Tehnică având ca scop prevenirea sau remedierea efectelor givrajului. [Cf. fr. antigivrage]. Vezi definitia »
DRAPÁJ s.n. (Rar) Drapare. [Cf. it. drappegio]. Vezi definitia »
(?) GIVRAJ, givraje, s.n. (Auto si aviație) Fenomen meteorologic periculos, având ca efect generarea unui strat de gheață în interiorul carburatorului, strat care împiedică alimentarea cu carburant a motorului și care generează, în cele din urmă, oprirea acestuia. Fenomenul este favorizat de faptul că, la motoarele prevăzute cu carburator, amestecul aer-benzină se formează într-o zonă de depresiune (difuzor) si, în condiții de umiditate atmosferică ridicată si temperaturi relativ scăzute ale carburantului (0-15ï??C), are loc înghețarea, pe pereții difuzorului, a vaporilor de apă prezenți în aerul de admisie. Se folosește, de regulă, în sintagma givrajul carburatorului. – Din fr. givrage. [Var.: jivraj s.n., givrare s.f sau jivrare s.f.]. Vezi definitia »
FLUÁJ s. n. 1. (tehn.) deformație lentă a unui material supus unor solicitări continue. 2. deformare a gheții sub influența presiunii exercitate de propria greutate. (< fr. fluage) Vezi definitia »
BARÁJ (‹ fr.) s. n. 1. Obstacol transversal pe firul unei văi, natural (de alunecare, prăbușire, vulcanic, morenaic, glaciar) sau antropic (din lemn, zid, beton etc.) 2. Contrucție hidrotehnică, așezată transversal în albia unui curs de apă, pentru ridicarea nivelului apei în amonte și crearea unui lac de acumulare. Cele mai înalte b.: Rogunsk și Nurek (C.S.I., 325 m și respectiv 317), Grande Dixence (Elveția, 285 m), Vaiont (Italia, 262 m), Oroville (S.U.A., 230 m); în România, b. de la Bicaz, pe Bistrița (127 m), de la Vidraru, pe Argeș (167 m), b. Gura Apelor de pe Rîul Mare al hidrocentralei Brazi (174 m). Sin. stăvilar, zăgaz. 3. Lucrare executată în mină din scînduri sau din pînză cauciucată, pentru reducerea curentului de aeraj în vederea stingerii incendiilor subterane. 4. Piedică, barieră. 5. (MILIT.) Lucrare genistică constituind un obstacol în înaintarea inamicului (b. antitanc, b. contra infanteriei). Se realizează: b. explozive (cîmpuri de mine), b. neexplozive (șanțuri, escarpe etc.), b. chimice (substanțe toxice de luptă). 6. Întrecere între doi sau mai mulți sportivi sau între două sau mai multe echipe, aflate la egalitate, pentru a se departaja într-un clasament oficial. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z