Definita cuvantului diurn
DIÚRN, -Ă, diurni, -e, adj. De zi, din timpul zilei; care are loc în timpul zilei; care durează o zi. ◊ Mișcare (sau rotație) diurnă = mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care durează o zi siderală. [Pr.: di-urn] – Din fr. diurne, lat. diurnus.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu diurn
CAVICÓRN, -Ă I. adj. (despre animale) care posedă coarne cavitare. II. s. n. pl. familie de erbivore rumegătoare care au coarnele goale în interior și persistente: taurinele, antilopele etc. (< fr. cavicorne/s/) Vezi definitia »
INFÉRN s. n. 1. Loc unde sălășluiesc sufletele celor păcătoși, după moarte, supuse la chinuri veșnice; iad, gheenă, tartar; hades, orc. 2. Fig. Loc de dezordine și de confuzie; viață plină de chinuri, mizerabilă; situație chinuitoare, greu de suportat, tortură sufletească. [Pl. și: (rar) infernuri, inferne] – Din lat. infernus. Vezi definitia »
AUTOTÚRN s. n. automobil cu o platformă care se poate înălța, la lucrările de reparare a firelor electrice aeriene. (< auto2 + turn) Vezi definitia »
ALTÉRN, -Ă, alterne, adj. n. și f. (În expr.) Unghiuri alterne interne (sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în interiorul (sau în exteriorul) a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură care se bazează pe alternarea culturilor pe același teren. – Fr. alterne (lat. lit. alternus). Vezi definitia »
ALETSCHHORN [áletʃhorn], vîrf în Alpii Bernezi (Elveția), la S de Jungfrau. Alt.: 4.195 m. Alpinism. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z