Definita cuvantului cataliză
CATALIZĂ (‹ fr.; {s} gr. katalysis „descompunere”) s. f. Proces fizico-chimic prin care se modifică viteza unei reacții chimice în prezența unui catalizator. Termenul a fost introdus (1836) de J.J. Berzelius.** C. negativă = c. în care viteza de reacție este micșorată de catalizator. C. pozitivă = c. în care viteza de reacție este accelerată de catalizator. C. omogenă = c. în care reactanții și catalizatorul constituie un sistem omogen, format dintr-o singură fază. C. eterogenă = c. în care reactanții și catalizatorul se află în faze diferite.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu cataliză
HEMATÓZĂ s. f. proces de oxigenare a sângelui venos. (< fr. hématose) Vezi definitia »
neviáță s.f. (înv.) moarte. Vezi definitia »
MADRIÉRĂ, madriere, s. f. (Mar.) Scândură groasă care formează suprafața unui ponton de acostare. – Din fr. madrier. Vezi definitia »
ENDOTOXÍNĂ s. f. toxină prezentă în microorganisme, care nu este eliberată decât după moartea acestora. (< fr. endotoxine) Vezi definitia »
PLÉVIȚĂ, plevițe, s. f. (Reg.) Placă de fier care îmbracă partea de jos a leucii. ♦ Bucată de fier care se bate în cuie sau în nituri pentru a acoperi o crăpătură la vase, la albii etc. – Pleu + suf. -iță. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z