Definita cuvantului catolicism
CATOLICISM (‹ it., fr.) s. n. Sistem doctrinar exprimat în teologia latină și tradiția Bisericii romano-catolice. C. se deosebește atît de ortodoxie cît și de protestantism prin: primatul papal, filoque, azima, purgatoriu etc. C. folosește metoda scolastică tomistă introducînd concepte filozofice în formularea dogmelor, care sînt decizii ale unei autorități infailibile în materie de credință (papa) și nu de mărturisire de credință.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu catolicism
TELOTÍSM s. n. erecție a mamelonului. (< fr. thélotisme) Vezi definitia »
PANCALÍSM s. n. Doctrină filozofică ce subordonează întreaga realitate categoriei frumosului. – Din fr. pancalisme. Vezi definitia »
ELECTROTRAUMATÍSM, electrotraumatisme, s. n. (Med.) Electrocutare. – Electro- + traumatism. Vezi definitia »
PATERNALÍSM s. n. 1. sistem social caracterizat prin predominanța celor mai vârstnici sau a unuia care deține o influență personală asupra grupului. 2. pretins interes pe care l-ar manifesta patronii sau conducătorii de fabrici față de bunăstarea muncitorilor, față de atmosfera din întreprindere, de relațiile interumane. 3. protecție, protejare, tutelare excesivă a propriului copil, motivată printr-o dragoste și grijă deosebite. (< fr. paternalisme) Vezi definitia »
ELITÍSM s. n. teorie care susține rolul determinant al elitelor în mișcarea istorică și în conducerea societății; teoria elitelor. ◊ politică, sistem care vizează formula elitelor. ◊ tendința de a avea în mod conștient o artă pentru elite. (< fr. élitisme, engl. elitism) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z