Definita cuvantului rătez
RĂTÉZ, răteze, s. n. Închizătoare primitivă de lemn sau de oțel în formă de limbă, pentru uși, porți sau ferestre; zăvor. [Var.: răteáză s. f.] – Din ucr. retjaz, magh. retesz.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu rătez
JAVANÉZ, -Ă IA-VA-/ adj., s. m. f. (locuitor) din Java. ◊ (s. f.) limbă din grupul indonezian. (< fr. javanais) Vezi definitia »
DIÉZ, diezi, s. m. Semn muzical convențional pus înaintea unei note sau la începutul portativului, care arată că nota respectivă trebuie executată cu un semiton mai sus; p. ext. interval de un semiton cu care se ridică o notă sau un șir de note. ♦ (Adjectival; despre note) Ridicat cu un semiton. [Pr.: di-ez] – Din fr. dièse. Vezi definitia »
SINGAPORÉZ, -Ă, singaporézi, -e, s.m. și f., adj. Persoană care face parte din populația de bază a statului Singapore sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține statului Singapore sau singaporezilor (1.), privitor la statul Singapore sau la singaporezi, originar din Singapore. (din Singapore (n. pr.) + suf. -ez) Vezi definitia »
TITIRÉZ, titirezi, s. m. 1. Partea inferioară, de formă conică, a fusului de tors, care, prin greutatea sa, face ca fusul să se învârtească mai ușor și uniform. 2. Jucărie mică făcută din lemn, din os, din metal etc., în formă de con și cu un vârf ascuțit, care se poate roti pe o suprafață plană; sfârlează. 3. Bățul de sub coșul morii, care lovește teica pentru a face să treacă grăunțele între pietrele morii; hădărag. [Pl. și: (n.) titirezuri] – Et. nec. Vezi definitia »
BUMBURÉZ, bumburezi, s. m. (Reg.) 1. Grăunte; bob de mazăre, de fasole etc. 2. Plantă erbacee cu spice brun-închis: bumbușor (II 2) (Schoenus nigricans). – Cf. bumb, buburuză. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z