Definita cuvantului relief
RELIÉF, reliefuri, s. n. 1. Configurație a suprafeței terestre constituită din totalitatea neregularităților de forme pozitive sau negative considerate față de un plan de referință general sau local. 2. Ridicătură, proeminență pe o suprafață. ◊ Loc. adj. În relief = cu trei dimensiuni, ieșit în afară dintr-un plan, proeminent. ◊ Expr. A scoate în relief = a scoate în evidență, a pune în lumină, a sublinia, a accentua; a reliefa. ♦ Fig. Contur; forță, strălucire. 3. Sculptură fixată pe o suprafață plană. – V. basorelief. [Pr.: -li-ef] – Din fr. relief.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu relief
șaléf, șaléfuri, s.n. (reg.) salvie. Vezi definitia »
RELIÉF, reliefuri, s. n. 1. Configurație a suprafeței terestre constituită din totalitatea neregularităților de forme pozitive sau negative considerate față de un plan de referință general sau local. 2. Ridicătură, proeminență pe o suprafață. ◊ Loc. adj. În relief = cu trei dimensiuni, ieșit în afară dintr-un plan, proeminent. ◊ Expr. A scoate în relief = a scoate în evidență, a pune în lumină, a sublinia, a accentua; a reliefa. ♦ Fig. Contur; forță, strălucire. 3. Sculptură fixată pe o suprafață plană. – V. basorelief. [Pr.: -li-ef] – Din fr. relief. Vezi definitia »
BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură în care figurile ies în relief pe un fond cu care fac corp comun. [Pr.: -li-ef.Var.: (înv.) basoreliév, (neobișnuit) basreliéf s. n.] – It. bassorilievo (fr. basrelief). Vezi definitia »
gherghéf (gherghéfuri), s. n. – Cadru de lemn pentru brodat. Tc. gergef (Șeineanu, II, 180; Lokotsch 1091), cf. bg. gergev. Vezi definitia »
ALTORELIÉF s.n. Lucrare de sculptură al cărei relief este puternic ieșit în afară, fără a se desprinde însă de fondul pe care stă. [După it. alto relievo, fr. haut-relief]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z